“Srešćemo se jednog dana…”: Kurti odbio da se vidi sa Tačijem jer nije pozvan kao premijer

0
Profimedia

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da neće prisustvovati sastanku koji je sa liderima političkih stranaka sazvao kosovski predsednik Hašim Tači, jer nije spreman da se sa njim sastane u funkciji predsednika Samoopredeljenja, kako je navedeno u pozivu predsednika Kosova.

Kosovski predsednik je ranije odbio da se sastane sa Kurtijem, koji mu je uputio tri pisma sa zahtevom da se sretnu i koordinišu spoljnu politiku Kosova.

Predsednik Tači je danas pozvao na odvojene sastanke lidere parlamentarnih političkih stranaka kako bi ih obavestio o poseti Sjedinjenim Američkim Državama.

Kurti je rekao da bi imao obavezu da odgovori pozivu da je pozvan kao premijer i kao još jedan od razgloga zbog kojeg se neće sastati s predsednikom naveo da će Vasfije Krasnići Gudman govoriti u Skupštini Kosova i da bi bilo da je i Tači došao da je sasluša, a ne kako je dodao, da prganizuje odvojene sastanke koji vode podeli.

“Drugo, predsednik je danas planirao da se sretne sa liderima stranaka. Kao predsednik Samoopredeljenja nemam niti interesa niti spremnosti da se sretnem sa aktuelnim predsednikom. Kao premijer imam obavezu. Srešćemo se jednog dana kada se završe sastanci sa strankama”, rekao je Kurti.

Prvi sastanak Tači je imao sa liderom Demokratskog saveza Kosova posle kojeg je na Tviteru napisao da su dogovorili da imaju jedinstven stav o ključnim nacionalnim pitanjima.

“Odličan radni sastanak sa bivšim premijerom i liderom DSK Isom Mustafom. Saglasili smo se da imamo jedinstven stav o ključnim nacionalnim pitanjima. Zahvalan sam gospodinu Mustafi i DSK-u, uvek su bili konstruktivni u pitanjima izgradnje države”, napisao je Tači.

Posle susreta sa Mustafom, Tači se sreo sa liderom Demokratske partije Kosova Kadri Veseljiem, ali nije bilo saopštenja niti izjava za medije.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj medijima je rekao da je sastanak s Tačijem bio informativnog karaktera, o susretima koje je predsednik imao u SAD-u.

Haradinaj je dodao da će pozitivno reagovati na bilateralne sastanke predsednika i drugih institucija i da je pokrenuo inicijativu za održavanje dvodnevne radne konferencije sa liderima parlamentarnih političkih stranaka.

“Pokrenuo sam inicijativu za konsultacije sa predsednicima parlamentarnih političkih stranaka i predložio sam da se sastanemo na dvodnevnoj radnoj konferenciji na Kosovu kako bismo približili stavove u slučaju konfrontacije Kosova u konačnom trenutku, kako ne bilo podele”, rekao je Haradinaj.

Upitan da li je Tači izneo bilo kakve detalje o sastancima u SAD-u, Haradinaj je rekao da predsednik nije predočio nikakva dokumenta.

“Nije pružio nijedan dokument, ali je rekao da su razgovarali o mogućnosti kretanja ka finalnom sporazumu sa Srbijom. Ja sam mu rekao da uspeh konačnog sporazuma zavisi od tema koje se razmatraju. Ako se razmatra pitanje teritorije korekcije granica onda taj proces neće imati uspeha; ako se poštuje teritorijalni integritet i Ustav Kosova, onda će biti šansi”, rekao je Haradinaj novinarima.

Tači je za danas pozvao i lidere Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja i Alijanse novo Kosovo Behdžeta Pacolija, a planirao je i sastanke sa liderima stranaka manjina zastupljenih u kosovskom parlamentu.

(Beta)