Srđan Dragojević: “Ponekad pomislim da bi bilo bolje da sam ostao psiholog…”

1
EPA-EFE/URS FLUEELER

 Novi film Srđana Dargojevića „Nebesa“ inspirisana je pričama Marsela Emea o uticaju čuda na postkomunističko društvo. Priča je smeštena u 1993, 2001. i 2026. godinu, a isti likovi se ponovo pojavljuju u različitim pričama i u novim, sve bizarnijim okolnostima.

“Film govori o mnogim meni značajnim i zanimljivim temama – situacija danas nakon pola veka socijalizma i ateizma, kada ponovo učimo šta znači hrišćanstvo, pa često to učenje bude i stranputica, pa i rituali postanu važniji od suštine”, rekao je Dragojević za N1.

On je kazao i kako “danas i vodovodi, političke stranke imaju svoje slave…”.

“Za mene kao umetnika ovaj sadašnji peroiod je veoma interesantan, podseća na prva stoleća hrišćanstva kada su paralelno sa Hristom i hrišćanstvom postojali i paganski bogovi i rituali u čudnoj koegzisteniciji i mene taj svet tog ranog hrišćanstva podseča na ovaj današnji svet“, rekao je Dragojević.

Nije prvi put da režira film za koji je pisao scenario. Kako kaže, njegov “bekgraund” je književni.

„Sebe vidim više kao pisca nego kao reditelja, i na režiju sam otišao uostalom iz opklade. Dobio sam opkladu kada sam uspeo da upišem režiju, ali mi je bilo žao da ne studiram to jer sam jako voleo film, tako sam počeo da studiram nakon psihologije i režiju i promenio sam život.

Ponekad pomislim da bi bilo bolje da sam ostao psiholog, ova profesija je malo sizifovski posao, to je kamen koji guraš uzbrdo i sve su teže okolnosti. Dobijamo relativno skromnu sumu novca za start, oko 15 odsto, pa krene ‘torbarenje’ po fondovima raznim za ostalih 85 odsto. Nije taj posao tako blistav kako publika često zamišlja“, rekao je.

1 KOMENTAR

Comments are closed.