Srđan Dragojević o polemici Kusturice i Markovića: “Kada se umeša politika…”

2
Foto: Profimedia

Režiser Srđan Dragojević objavio je da mu se ne dopada polemika Emira Kusturice i Gorana Markovića o spomeniku Stefanu Nemanji u Beogradu i da se šanse da se stvari zakomplikuju dramatično povećavaju kada se u domen estetskog umeša politika, ističući i da bi o umetnosti trebalo da se pitaju – umetnici, ne i političari.

“Ne sviđa mi se polemika dva reditelja koje cenim, uz čije filmove sam i ja nekada učio. Stojim pri stavu da moramo zajednički uraditi nešto za opšti interes i biti u tome složni. Ali i pri tome da učešće u umetničkim žirijima mora biti praćeno odsustvom političara – u istim”, napisao je Dragojević na Tviteru.

U objavama koje su usledile, Dragojević je napisao i da kada se u domen estetskog umeša politika, šanse da se stvari zakomplikuju – dramatično se povećavaju.

“To pokazuje i ovaj slučaj i polemika oko spomenika koji je takav, kakav je”, napisao je Dragojević.

“Ja, recimo, u žiriju koji odlučuje o spomeniku Ocu srpske nacije, nesporno potrebnom, vidim i Kusturicu i Markovića, ali nikako ne vidim Selakovića, niti dekana Pravnog fakulteta”, dodao je Drgaojević.

“O stvarima umetnosti – umetnici, najbolje sa veoma različitim svetonazorima. Tako u demokratskom svetu”, naveo je Srđan Dragojević na Tviteru.

2 KOMENTARA

  1. Lepo rece Srdjan i odma se demantovao. O umetnosti umetnici! O ekonomiji ekonomisti…sve dok ne dodjemo do politike. Onda odjednom to pravilo ne vazi(o politici politicari) vec su svi tu da kazu neku “pametnu”. Reziraj predstave i filmove a politiku ostavi politicarima, pametnije ti je!

  2. Moje poštovanje pomenutih umetnika, koji, po meni su vrh naše filmske elite… i želim im da i dalje nas vesele(na njihov svojstven način) svojom umetnošću. Ipak ima jedna opaska… na ovom svetu, kako god da je, postoje DONOSIOCI ODLUKA… Da bi neko učestvovao u donošenju nekih odluka, od manjeg ili većeg interesa, naročito za naciju, mora imati OVERU GRAĐANA… da bi se ispunila forma….. Aferim.

Comments are closed.