Srdačan pozdrav: Ruske diplomate odlaze iz Praga, Česi zadovoljni

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Češku danas i u ponedeljak napušta 63 diplomata i osoblja iz ambasade u Pragu pošto je posle uzajamnog proterivanja diplomata u aprilu Češka iskoristila Bečku konvenciju da naredi Rusiji da svoju veliku prašku ambasadu svede recipročno na sedam diplomata i 25 zaposlenih, tačno koliko je ostalo nakon proterivanja češkoj ambasadi u Moskvi.

Češka vlada dala je Rusiji rok do kraja maja da povuče taj višak osoblja ambasade a proterivanje diplomata i diplomatski češko-ruski rat od 17. aprila zbog osnovanih sumnji da su u eksplozije magacina sa municijom u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine umešani agenti ruske GRU podržava prema najnovijoj anketi 54 odsto Čeha.

Protiv proterivanja  i povlačenja Rusa iz ambasade je svega 20 odsto Čeha a prema toj anketi agencije Data Kolekt za češki javni tv servis ČT isto toliki procenat anketiranih ne veruje češkoj vladi da ima dokaze za optužbe da su municiju bugarskog trgovca oružjem u tim magacinima u vazduh digla dvojica ruskih agenata, isti oni koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. godine u Velikoj Britaniji.

Izjave češkog predsednika Miloša Zemana da ima i drugih verzija u istrazi afere Vrbjetice, iako su i premijer i ministar unutrašnjih poslova i bezbednosne službe i policija odmah demantovali šefa države saopštenjem da su sve već odbačene i postoji samo jedna o ruskim agentima, prema oceni 62 odsto Čeha nisu u redu, a 50 odsto anketiranih smatra da predsednik Zeman radi protiv interesa svoje domovine.

Prvi specijalni let iz Moskve vratiće deo ruskih diplomata danas popodne, dok je drugi let zakazan za 31. maj.

Za razliku od letova aviokompanija iz nekih drugih zemalja kojima ovih dana Rusija nije odobrila da preko njene teritorije obiđu teritoriju Belorusije u najnovijoj krizi, avion češke nacionalne kompanije ČSA imao je privilegiju da bez problema preko Rusije zaobiđe Belorusiju.

Češka takođe nastoji da diplomatski rat ne eskalira dalje i Ministarstvo spoljnih poslova obećalo je da neće zatvarati rusku školu pri ambasadi u Pragu, čiji učitelji su na listi tehničkog osoblja ambasade te do kraja maja moraju da napuste Češku.

Ruski ambasador u Pragu molio je Kancelariju predsednika Zemana da pomogne da ruska škola nastavi rad jer se u njoj školuju i deca drugih Rusa ili Ukrajinaca, a ne samo diplomatska i osoblja ambasade.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova i bez te intervencije obećalo je da će pomoći da zaposleni u ruskoj školi nastave rad ali da ne mogu da budu izuzeti sa spiska viška osoblja u ambasadi već kao i nastavnici svih ostalih stranih škola u Pragu moraju da zatraže radnu vizu i boravak.

Povodom diplomatskog rata zbog sumnjičenja da je u eksplozije u Vrbjeticama u kojima su poginula dva Čeha umešana specijalna jedinica vojne ruske službe GRU za operacije u inostranstvu uz Češku su stali saveznici iz Evropske unije i NATO ali svega nekoliko zemalja proteralo je u znak solidarnosti ruske diplomate.

Saveznici u EU i NATO zamerili su češkoj vladi što nije, kao što je učinila Velika Britanija u aferi Skripalj zbog koje je proterano iz niza zemalja preko 100 ruskih diplomata, blagovremeno konsultovala saveznike da se koordinira zajednička reakcija, već se vlada premijera Andreja Babiša u strahu da aferu Vrbjetice ne objave češki mediji u diplomatski rat sa Rusijom upustila sama a tek posle objašnjavala i tražila podršku.