Dramaturškinja i profesorka FDU Biljana Srbljanović kaže da devojčice iz Petnice nisu ćutale, već da su prijavile seksualno zlostavljanje, ali da se ništa nije desilo. „One iImaju pravo da ćute koliko hoće, nemaju obavezu nikakvu, imaju obavezu samo prema sebi da prevaziđu traumu, ali nisu ćutale i to je dodatna trauma. Ti kažeš i niko ništa ne uradi ili kažeš, a oni kažu – ma malo preteruješ“, rekla je Srbljanović, prenosi N1.

Kako je rekla, od prvog slučaja prijavljivanja seksualnog uznemiravanja nije očekivala da će se stvari menjati ovom brzinom.

„Otkako su Milena, Iva, Danijela izašle u medije, način na koji se ispovesti obrađuju i primaju u javnosti, prvi udar je bio klasičan zbog čega žrtve ne izlaze, a to je sumnjičenje, vređanje, podrivanje zdravlja mentalnog žrtava… Etički pristup ispovesti žrtava je promenio paradigmu u medijima i javnosti. Važna je priča devojaka od zimus, važna je i ova priča, stalno su označene žene koje su u javnom poslu, sada imamo naučnice, veoma uspešne i ostvarene intelektualke, kojima ne možeš taj idiotski komentar da kažeš – pa to je deo tvog posla“, navodi Srbljanović.

Naglašava da žrtve iz Petnice nisu ćutale, da su prijavile zlostavljanje, ali da se ništa nije desilo.

„I da ne dođe do sudskog epiloga, a mislim da je u slučaju Aleksića nemoguće da ne dođe, mnogo je važnije i sasvim sam sigurna da se barem neko vreme neće to dešavati. Jako je to veliki problem, na fakultetu imamo kodeks protiv nošenja patika, a do novembra nismo imali nikakvu sankciju za seksualno uznemiravanje profesora u odnosu na studente, sad smo dobili i najgora sankcija je javna osuda. Kad imate tu vrstu osude, morate da vodite računa, jer svi drugi zakoni nisu usklađeni, onda si ti napadan jer si isterao nešto na čistinu, ali nemaš zakonsku regulativu šta s tim da radiš“, kaže profesorka FDU.

Predsednik Srbije je situaciju s Petnicom uporedio s aferom u farbici „Krušik“. Srbljanović kaže da te dve stvari nemaju veze.

„Petnica nije uništena. Nismo mi uništavali Petnicu, nije uništavao samo konkretan izgrednik nego čitav sistem, devojčice su se žalile i to je zataškavanje, taj sistem ćutanja nije samo jedan čovek. Ne zanima me Krušik ni šta je Vučić rekao, zanima me pritisak javnosti na sve institucije, da se zaustavi svaka vrsta nedopustivog ponašanja, da se razume da seksualno nasilje nije samo fizički napad i silovanje“, rekla je.

Srbljanović dodaje da Petnica ima priliku da napravi preokret, raščisti i napravi mehanizam da poduči kako deca mogu da prijave nasilje i šta je nasilje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.