“Srbija ugovorila nabavku 6,5 miliona vakcina, ali ne možemo sve da dobijemo. Ljut sam i nervozan kad pomislim na to…”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ljut i nervozan svaki put kada razmišlja o vakcinaciji jer je Srbija do sada ugovorila nabavku oko 6,5 miliona vakcina koje ne može da dobije u toj količini.

Nakon sastanka o operativnim sposobnostima Vojske Srbije, Vučić je rekao da su neke bogate zemlje uzimale i do šest puta više vakcina nego što imaju stanovnika, kao da su želele da vakcinišu “i sve kučiće i mačiće”, a zbog toga ostale zemlje ne mogu da vakcinišu svoje građane.

“Ali izjalovio im se plan jer su se pojavile neke male zemlje, kao što je Srbija, koje su se snašle. Bukvalno su se snašle. A kada ih vidite da imaju šest put više doza nego stanovnika, sve vam se smuči. Ali šta da se radi – može im se. Što kažu deca: ‘Tako su u mogućnosti'”, rekao je Vučić i dodao da će i Srbija da se potrudi da “tako bude u mogućnosti”.

On je potvrdio najave premijerke Ane Brnabić da će u Srbiju sutra stići ukupno 40.000 vakcina Sputnjik V iz Rusije i najavio da će danas popodne imati nove razgovore “otvorenim i zaštićenim linijama” u kojima će pokušati da se nabave nove doze vakcina.

Vučić je rekao da je samo juče vakcinu primilo 53.000 ljudi a da je na spisku prijavljenih više od 700.000 građana.

“Ali borićemo se, stizaće. Nemojte da brinete”, rekao je on i dodao da će uskoro stići između 9.000 i 11.000 doza vakcine proizvođača Fajzer, zatim u februaru još 41.000 komada istog proizvođača a da će zamoliti i Kinu da pošalje još svojih vakcina.

On je ponovio da će svi građani koji su već primili jednu vakcinu imati obezbeđenu i drugu istog proizvođača, odnosno da se neće dešavati kao u nekim zemljama da se građani vakcnišu samo jednom dozom.

1 KOMENTAR

  1. О антивирусној заштити народа си требао да мислиш оног момента када си сео у столицу председника владе, мнооого пре него што си сео у столицу председника државе. Шта би данас значило да је Србија могла да одржи производњу вакцина ? Прво ти не би морао да се “бориш”, друго, не би био “љут” и свакако не “нервозан”, а тек што би део можда могао да продаш и негде у свету ! И твоје шпекулације о неккавом сналажењу су фингирана конструкција, јер на западу никоме није ни падало на памет да се сналази са “Спутњиком”, “Синоваком” и “Синофармом”, а да јесте, тек тада би ово што добијамо и данас биле “мрвице са стола”.

Comments are closed.