Srbija je pala na monitor listi međunarodne organizacije CIVICUS iz kategorije zemalja u kojima su osnovne slobode i građanski prostor suženi, u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruisane, saopštile su Građanske inicijative.

Srbija se nakon ovog pada nalazi na samom vrhu najugroženijih zemalja, zajedno sa Mađarskom i Ukrajinom. Dok se mediji, nezavisni novinari i organizacije civilnog društva nalaze na meti stalnih pritisaka i napada, CIVICUS ukazuje da Srbija okreće leđa demokratiji i ljudskim pravima nizom poteza koji je stavljaju u prve redove zemalja u kojima postoji drastično nepoštovanje ljudskih prava u Evropi.

Izveštavanje o osetljivim pitanjima kao što su korupcija, demokratija i ljudska prava postali su povod za odmazdu protiv novinara i medija koji svoj posao obavljaju profesionalno i nezavisno.

Pretnje novinarima ostaju zabrinjavajući trend u Srbiji.

Izveštaji CIVICUS-a pokazuju da se ovaj trend nastavlja zajedno sa mešanjem države u rad medija.

Redovni izveštaji CIVICUS-a u proteklih šest meseci pokazuju i selektivnu primenu zakona u oblasti slobode okupljanja.

Neadekvatna reakcija policije i tužilaštva prilikom desničarskih i kontra skupova, dešava se paralelno sa urgentnim delovanjem prilikom kažnjavanja onih koji izražavaju kritični stav protiv zvanične politike – brzim procesuiranjem krivičnih i prekršajnih prijava.

Sada kada je Srbija pala na listi, CIVICUS će pojačati napore za poboljšanje stanja za civilno društvo u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Komentara

 1. TUŽNA PRIČA O SRBII I SEDMOJ SILI
  11. oktobra 2019. 14:07

  Nažalost, sve što je navedeno u ovom članku je istina.

 2. KAD MOŽE GLAVNI UREDNIK MOGU I JA
  11. oktobra 2019. 14:55

  re: Od Turaka nam je ostalo tradicionalno podjebavanje, Mislim da ne biste trebali da mi cenzurište prethodni komentar, zar ne?

  1. DAKLE, MORAM DA POSTANEM UREDNIK
   11. oktobra 2019. 16:14

   A da li to važi za sve urednike ili samo za glavnog?

 3. MEDISKE SCENE U REGIONU
  11. oktobra 2019. 15:13

  re: Nažalost, slika medijske scene u Srbiji gotovo je identična onoj u drugim zemljama u okruženju Zaista je tako, da slika medijske scene u Srbiji nije nešto gora bila bi identična, ali treba imati u vidu da je u Srbiji između 2000 i 2012 postojala demokratija, što ukazuje na to da se u Srbiji situacija pogoršala mnogo više nego u bilo kojoj zemlji u regionu, a možda i planetarno.

  1. KAKO OPET ISPUSTIH "J"?
   11. oktobra 2019. 15:58

   re: KAKO EBEM MU ISPUSTIH "J"? Ne mogu da shvatim da sam opet ispustio slovo "J"?

 4. Predragg
  11. oktobra 2019. 20:31

  Apsolutno tacno. Kada je shvatio 2012. da moze da zateze jednu po jednu polugu vlasti,bez opasnosti od krivicnog postupka,Ministar Ratne Propagande iz 90.ih,zbog popustljivosti ,ispranosti glava (jos od Milosevica),opsteg poriva intelektualaca i gradjana za osnovnim prezivljavanjem i snalazenjem u prljavoj balkanskoj verziji liberalnog kapitalizma,iz dana u dan mogao je ,ne samo da ne skriva (i unapredjuje)svoje ultradesnicarsko razmisljanje i delovanje,nego da ode ,postepeno,po stepenik ka podrumu. Pogledajte mu saradnike i nema cudjenja sadasnjem stanju. Da,zbog nedovoljne vizije stetocinstva povucenih poteza,glavni krivac je g.Tadic,Trojanski Konj tadasnjeg DSSa,politickog krila DBa (uz ljigavi odnos ostalih clanova Glavnog Odbora DSa).Bliska buducnost Da vidimo dokle i hoce li pad biti sa vise grca nego Milosevicev.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.