(Beta) – Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ponaša kao Nemačka između dva svetska rata i upozorio da bi „nedavne krize na Kosovu i u BiH mogle da eskaliraju ako zapadne vlade ne shvate ozbiljno srpskog lidera“.

Kurti je za britanski Telegraf rekao da vlast Srbije preti da će započeti novi rat na Balkanu u pokušaju da izvuče ustupke od Zapada.

„Mislim da je (situacija) opasnija nego ranije. Oni (Srbija) žele da se ponašaju kao da su Nemačka između dva svetska rata: ‘ako ne uslišite naše zahteve, izazvaćemo još jedan (rat)’. Jer, jednu rundu (rata) su izazvali 1990-ih“, kazao je Kurti.

Kurti je upitao zašto Srbija kupuje toliko naoružanje, navodeći da „vojni izdaci u Srbiji poslednjih godina vrtoglavo rastu“.

„Ovo govorim veoma smireno zbog toga što sam to predvideo pre više godina. To je racionalna analiza, ne emocionalna“, dodao je Kurti.

Odbrambeni budžet Srbije povećan je oko 70 odsto od 2015. godine, na oko 1,5 milijardi dolara godišnje, što je čini zemljom koja najviše troši na vojsku na Zapadnom Balkanu, navodi Telegraf.

List dodaje da je Srbija u tom periodu znatno modernizovala vazduhoplovstvo i kupila bespilotne letelice, avione i sisteme protivvazdušne odbrane od Rusije i Kine.

Vučić negira da se priprema za rat i brani pravo svoje zemlje da kupuje oružje gde želi, navodi list, ali dodaje da susedi Srbije tvrde da je jačanje njene vojske praćeno „politikom konfrontacije i ratobornom političkom retorikom o ujedinjenju srpskog sveta koja zabrinjavajuće podseća na period uoči ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu 1990-ih“.

Nisu svi stranci ubeđeni da je Vučić na ratnom putu, navodi Telegraf, uz ocenu da bi se konflikt loše odrazio na ambicije Srbije da postane članica EU, i da bi mogao da znači i sukob sa NATO-om, koji na Kosovu i Metohiji ima 3.800 vojnika.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-plus-20-knjiga-pokloni/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.