SRETENJE – U Srbiji se danas slavi 15. februar, Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Ceremonija obeležavanja praznika biće održana u Orašcu, a predvodiće je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Skupšine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Vence će položiti na spomenik voždu Đorđu Petroviću Karađorđu u Aranđelovcu.

Najavljeno je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima.

LITIJE SE NASTAVLJAJU – Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve saopštio je sinoć nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Crne Gore, da se nastavljaju litije koje organizuju zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

„Osećajući odgovornost pred narodom koji molitveno i dostojanstveno brani svoje svetinje, obraz i čast Crne Gore, saopštavamo da ni na koji način nisu prestali razlozi zbog kojih skoro dva meseca je stotine hiljada ljudi na ulicama crnogorskih gradova i šire“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, pozdravljajući napore da se kroz stručan dijalog pokuša doći do rešenja, nastavljaju borbu još usrdnije i brojnije do konačne promene diskriminatornih i neustavnih odredbi zakona usmerenih protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

VUČIĆ: U MINHENU IZGLEDA VEĆA ZABRINUTOST ZA BiH, NEGO ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da mu se čini da je veća zabrinutost na skupu u Minhenu bila o situaciji u Bosni i Hercegovini, nego o dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je, govoreći za Radio-televiziju Srbije, rekao da će se danas sastati sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Vučić je istakao da je više puta postavio pitanje „zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ni približno ista prava kao Albanci u Severnoj Makedoniji“, iako su, kako je naveo, brojniji.

On je rekao da Srbija „nikoga ne napada“, ali da „ima pravo da postavi pitanje o pravima srpskog naroda u Crnoj Gori“ i dodao da će to nastaviti da radi na miran način.

TADIĆ: SITUACIJA U BiH VIŠE NEGO OPASNA – Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini i više nego opasna po region, i da je posledica vlasti nacionalističkih lidera u čitavom regionu, ali i velikih grešaka međunarodne zajednice u BiH.

Tadić je za vikend izdanje lista Danas rekao da poslednjih osam godina postoji „erozija svega pozitivnog“ što bi smirilo regionalne tenzije i dodao da se ponovo preti dezintegracijama postojećih država i „zvecka oružjem u potaji“.

„Region biva opterećen sukobima i što u krajnjem ostaje ključni argument za evropske političare koji se protive proširenju, da odbiju zemlje Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU“, rekao je Tadić.

KURTI: ZVANIČNICI KOSOVA NISU IMALI ODOBRENJE ZA POTPISIVANJE SPORAZUMA U MINHENU – Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje za potpisivanje pisama o namerama Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da zvaničnici Kosova koji su potpisali pismo o namerama sa Srbijom u železničkom i putnom saobraćaju nisu imali odobrenje nove Vlade Kosova da to urade.

U Minhenu su predstavnici Kosova i Srbije, uz posredovanje američkog ambasadora u Nemačkoj i specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i uz prisustvo predsednika Kosova i Srbije i ambasadora SAD u Prištini i Beogradu, potpisali pismo o namerama o železničkom saobraćaju i autoputevima.

„Danas su dva sporazuma u Minhenu potpisali zvaničnici koje je ovlastio bivši ministar Pal Lekaj i ceo pregovarački proces je obavljen pre početka naše vlade. Stoga ovi službenici nisu dobili ovlašćenje nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Štaviše, ni tekst sporazuma nije predstavljen ni javnosti, niti Vladi. Bili su prisutni različiti nezvanični predlozi“, napisao je Kurti ističući da je ovaj proces trebalo da bude transparentan.

MADURO OPTUŽIO FRANCUSKOG AMBASADORA ZA MEŠANJE – Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je francuskog ambasadora Romena Nadala da se mešao u unutrašnja pitanja Venecuele jer je na aerodromu dočekao lidera opozicije Huana Gvaida koji se vraćao u zemlju posle međunarodne turneje.

„Ambasador Francuske u Venecueli se još jednom ozbiljno umešao u unutrašnja pitanja Venecuele“, rekao je Maduro na konferenciji za strane dopisnike.

Predsednik Venecuele je dodao da Ministarstvo spoljnih poslova trenutno razmatra odgovor, ne isključujući mogućnost proterivanja ambasadora iz zemlje. To je bio slučaj u martu 2019. godine za nemačkog ambasadora Danijela Krinera koji je proglašen „nepoželjnom osobom“ (persona non grata) jer je takođe dočekao Gvaida na aerodromu.

Gvaido, kojeg je za privremenog predsednika Venecuele priznalo oko 60 zemalja, u utorak se vratio u zemlju posle višednevne turneje tokom koje je imao sastanke sa predsednicima Francuske i SAD, Emanuelom Makronom i Donaldom Trampom.

MANČESTER SITI, DOMINO EFEKAT – Fudbalski klub Mančester siti suočava se sa oduzimanjem bodova u Premijer ligi ove sezone, posle suspenzije koju mu je danas izrekla Evropska fudbalska unija (UEFA).

Mančester siti je izbačen iz evropskih takmičenja u naredne dve sezone zbog ozbiljnog kršenja pravila licenciranja i finansijskog fer pleja. Šampion Premijer lige kažnjen je i sa 30 miliona evra.

Kako je preneo Independent, kazna Uefe imaće domino efekat, pošto će reagovati i Premijer liga.

„Izvori na visokom nivou navode da će Premijer liga delovati prema sopstvenom licenciranju, koje se odnosi na propise finansijskog fer pleja Uefe. Do problema dolazi jer svaki klub mora da preda istinite informacije da bi dobio licencu Premijer lige i da se te informacije poklapaju sa onima u UEFI“, preneo je Eurosport pisanje Independenta.

„Odbori Premijer lige su već razgovarali o potencijalnim kaznama zbog odredbe kojom je Uefa kaznila Siti i oduzimanje bodova se smatra vrlo verovatnim“, dodaje se.

Mančester siti je najavio žalbu Sudu za sportsku arbitražu.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA KOJI JE NA SVIM KIOSCIMA, ALI DOSTUPAN I U DIGITALNOJ VERZIJI NA NOVINARNICA.NET

SVIM ČITAOCIMA NA POKLON NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM JEZIKU

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.