Srbija poklonila Češkoj 100.000 doza vakcine protiv koronavirusa

0

(Beta) – Srbija je danas poslala u Češku poklon od 100.000 doza vakcine kompanije “Fajzer” protiv kovida-19.

Te vakcine je tokom posete Pragu sredinom maja obećao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

“Češki vojni avion upravo je preuzeo u Beogradu 100.620 doza vakcina Fajzer koje nam poklanja Srbija. Rekordno brza operacija. Možda se sećate: Vučić je bio ovde 19. maja, a za svega 12 dana uspeli smo da završimo stvar, uključujući tu i dozvolu ‘Fajzera’ “, saopštio je na Tviteru češki premijer Andrej Babiš.

Ta isporuka Univerzitetskoj bolnici u Pragu će, po ranijim izjavama Babiša, ubrzati vakcinaciju u Češkoj za koju sada vlada interesovanje zbog letnjih odmora i popuštanja sanitarnih mera, dok epidemija jenjava – svega je po nekoliko stotina novozaražnih dnevno, a vakcina imaju dovoljno.

Češkoj su Austrija, Mađarska, Slovenija i Slovačka najavile da će solidarno iz svojih rezervi pokriti manjak od 70.000 vakcina kada su se te zemlje aprila zajedno pobunile protiv mehanizma podele dodatnih doza preparata “Fajzer” u Evropskoj uniji. Međutim, po očekivanjima češkog Ministarstva zdravlja, te vakcine će stići tek narednog meseca.

U Pragu je preneto da je premijerka Srbije, Ana Brnabić, danas, prilikom ispraćaja pošiljke rekla u Beogradu da je to “ljudski, solidarni gest” Srbije koja je susedima do sada poklonila 102.190 vakcina, i najavila da se Srbija sprema da pošalje još po 10.000 doza vakcina Crnoj Gori, Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj.