Kao što se dogodilo puno puta u skorijoj istoriji Srbije, zvanični Beograd ponovo ne propušta priliku da propusti priliku ili još gore da krene suprotnim smerom u odnosu na EU i svoje komšije na Zapadnom Balkanu. U poslednjih šest meseci došlo je do velikih promena u samoj EU i njenom pristupu prema proširenju što neće biti promenjeno bez obzira na rezultate izbora za Evropski parlament početkom juna.

Evropska unija sada radi ozbiljno na politici proširenja što se najbolje vidi kroz odluke da se počnu pregovori sa Bosnom i Hercegovinom o članstvu u EU i da se put Crne Gore u EU maksimalno ubrza. Institucije EU uz odobrenje velikih država i operativni rad na terenu Austrije i Slovenije bukvalno su spasle Crnu Goru od turbulentne krize u koju je mogla da sklizne nakon izbora. Uprkos skepticizmu pojedinih krugova unutar same EU, ali i u SAD i Velikoj Britaniji, EU je odigrala važnu ulogu da se podrži proces formiranja vlade Milojka Spajića sa prioritetom ispunjavanja zadataka i obaveza iz evropske agende.

Amerikanci bukvalno nisu verovali u taj evropski projekat, Gabrijel Eskobar je bio veoma sumnjičav, ali je vreme pokazalo da je EU bila u pravu kada je stala uz crnogorskog premijera Milojka Spajića. Napredak Crne Gore je uspeh EU i veoma moćan signal regionu i pre svega Srbiji. Sa ulaskom Podgorice u EU, politika odugovlačenja evropskih integracija i koketiranja sa Kinom i Rusijom pretvorila bi se u devastirajući bumerang za Beograd.

I dok je Crna Gora počela da pravi velike korake ka članstvu u EU, u Srbiji su se ređali, kao na traci, obeshrabrujući događaji i negativni signali. Počelo je sa Banjskom, nastavilo se sa izborima, problemima u vladavini prava, vulgarnim napadima bivše premijerke Ane Brnabić na Nemačku. Posebno je bila kontraproduktivna javno izneta spekulacija da je Nemačka pripremala „Majdan 2“ u Srbiji i da je Beograd tu informaciju dobio od Rusa.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 16. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

NEDELJNIK #644

NEDELJNIK #644

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.