“Srbija nije učestvovala u testiranju kineskih vakcina…”

0
(Beta/Serbian Presidential Press Service via AP)

(Beta) – Predsednik Srbje Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija nije učestvovala u testiraju vakcina kineske kompanije “Sinofarm”, kao ni bilo kojih drugih proizvođača o čemu je bilo reči u javnosti, već da je Srbija “kupila vakcine nakon što su prošle sve faze testiranja”.

Vučić je u razgovoru putem video linka sa predstavnicima Atlanskog saveta rekao da se u nabavci vakcina Srbija “nije ponašala geopolitički”, već da je glavni cilj bio spasavanje života ljudi.

On je podsetio da su vakcine kompanije Fajzer bile prve koje su stigle u Srbiju.

Kako je rekao, pored Fajzera Srbija je nabavila vakcine Sinofarm, Sputnjik V i Astrazeneka, dok je sa Modernom postignut dogovor da njene vakcine u Srbiju stignu krajem oktobra.

Predsednik je naveo da je ponosan na količinu vakcina koje je Srbija nabavila i ocenio je taj potez Srbije “istorijskim”.

Vučić je naveo da “mora da se istrpe kritike kada nešto radite” ali da je za njega najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Prema njegovim rečima, za uspeh u nabavci vakcina je ključan uspeh u ekonomiji, navodeći da je Srbija druga po rastu u Evropi a dodao je i da je bila važna i digitalizacija.