“Srbija nije trošila novac SFRJ jer je bila pod sankcijama…”: Odgovor Narodne banke Srbije na zahteve hrvatske ministarke Metelko-Zgombić

1
Foto: Profimedia

Pre nekoliko dana pojavili su se naslovi u hrvatskim medijima da Hrvatska od Srbije potražuje 148,5 miliona dolara, na ime sukcesije imovine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ipak, iz Narodne banke Srbije ističu da su takvi zahtevi neutemeljeni.

“Navodi da je Srbija odobravala trošenje ili trošila zajednička sredstva bivše države SFRJ tokom devedesetih godina nemaju uporišta ni u dokazima, niti u logici, jer je Srbija u to vreme bila bila pod sankcijama međunarodne zajednice”, izjavili su iz NBS za “Politiku”.

Večernji list je u sredu pisao o tome da je na deviznim računima u mešovitim bankama SFRJ u inostranstvu bilo 645,55 miliona američkih dolara, a da je pre početka razgovora o podeli Srbija ostale države naslednice obavestila da je na računima “samo 56 miliona dolara, odbijajući da objasni gde je novac”.

Kako piše “Politika”, iz NBS kažu da je Sporazumom “jasno potvrđeno da se dele isključivo raspoloživa sredstva”, dok je iznos od 645,55 miliona dolara predstavljao “knjigovodstveno stanje koje su utvrdile sve države sukcesori na osnovu uvida u raspoloživu dokumentaciju”.

Najveći broj mešovitih banaka u vreme i nakon zaključenja Sporazuma o sukcesiji “otišao je u stečaj ili likvidaciju i jasno je bilo već tada da iznos koji predstavlja knjigovodstveno stanje neće biti u potpunosti namiren jer depoziti država nigde u svetu nisu osiguran.”

Podsetimo, posle održanog sastanka Stalnog mešovitog komiteta, visoka funkcionerka hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić rekla je da će Hrvatska ustrajati u tome da Srbija kompenzuje sredstva koja su se u trenutku raspada SFRJ nalazila na deviznim računima bivše države u inostranstvu, a koje je ta zemlja potrošila.

1 KOMENTAR

  1. 645,55 miliona američkih dolara ostalo da se krcmi? Kako kad je Broz sa familijom opljackao sve? A da se taj novac vrati Amerikancima koji su te pare i dali Brozu i SFRJ?

Comments are closed.