Srbija ne da radikale: Žaliće se na odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu

1
Foto: Printscreen

Srbija će se žaliti na odluku suda u Hagu da se radikalima ne sudi u Srbiji, već u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove.

“Naš zakon ne predviđa da se izručuju državljani Srbije zbog nepoštovanja suda. Postoji pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu, koji je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje i upravo na osnovu odluke suda, ministar donosi odluku da li se neko lice izručuje ili ne”, rekla je ministarka pravde Srbije.

Nela Kuburović je istakla da je odluka prvostepena i da će se Srbija žaliti, kako bi pokazala da su srpski sudovi nezavisni i da mogu da postupaju i u ovom slučaju.

“Hajde da to izručenje ostavimo po strani, mislim da treba da se bavimo odlukom da li će se predmet ustupiti Srbiji ili ne. Imamo mogućnost žalbe, ona će biti iskorišćena i videćemo šta će odlučiti žalbeno veće”, istakla je Kuburović.

Ministar je rekla da je sudska odluka o izručenju radikala juče stigla u ministarstvo te ocenila da je nelogično da Hag prvo odobri sudjenje u Srbiji, a onda na osnovu žalbe “prijatelja tužilaštva” zaključi da možda nema dovoljno zaštite svedoka u Srbiji.

Ona je istakla da do sada nijedan svedok u srpskom postuku nije doveden u pitanje.

“Mislim da je licemerno od Haga da govori da svedoci ne smeju da se pojave u Beogradu, jer su upravo svedoci koji su morali da se pojave u Haškom tribunalu, nestajali tokom postuka i bili ubijeni i niko nije odgovarao”, naglasila je Kuburović.

Ona je dodala i da sa glavnim tužiocem Medjunarodnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom, koji je boravio u poseti Srbiji i srpskim zvaničnicima, nije bilo reči o izručenju radikala Hagu, jer je to zahtev suda, preneo je Tanjug.

Poslanica Srpske radikalne strankeu Skupštine Srbije Vjerica Radeta izjavila je da ona i poslanik SRS Petar Jojić nemaju nameru da idu dobrovoljno u Hag i da ne postoji pravni osnov za njihovo izručenje.

1 KOMENTAR

  1. Ama žaliće se “do božje kuće”, naročito kad se ima u vidu ko im je u “inkriminišuće vreme” bio gazda.

Comments are closed.