Srbija među zemljama visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge

0
Foto: Profimedia

Srbija je zemlja visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske knjige, upozorila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA).

EFSA je pokrenula veliku kampanju koja će se od danas sprovoditi u devet zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija kako bi se podigla svest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti, prenosi RTS.

Kampanja je usmerena ka zemljama koje je EFSA 2019. identifikovala kao “zabrinjavajući region” zbog blizine onih u kojima je prisutna ova zarazna bolest.

Pored Srbije, procenjeno je da opasnost preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Sloveniji.

Virus nije opasan po čoveka, ali je smrtonosan za domaće i divlje svinje i može imati razarajuće ekonomske posledice u pogođenim zemljama. U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge uginulo je 1,3 miliona svinja.

Od kada je u avgustu potvrđen virus ove opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija, eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla.

Država Sbija je do sada isplatila više od 8,2 miliona dinara stočarima čije su svinje ubijene zbog afričke kuge svinja.

Imajući u vidu trenutne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzelo je sve mere kako bi sprečilo širenje i kontrolu ove bolesti u populaciji divljih svinja i prenos virusa na domaće svinje, angažujući sve raspoložive resurse i veterinarske i lovačke organizacije, podseća Evropska agnecija za bezbednost hrane.

Trenutno ne postoji vakcina za ovu bolest, što znači da žarište zaraze može uzrokovati nužni pokolj velikog broja domaćih svinja u pogođenim područjima.

Kampanja ima za cilj da podigne svest i značaj o zarazi u svih devet zemalja u kojima se sprovodi.

Komunikacija je usmerena ka grupama i pojedincima koji imaju kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput, uzgajivača svinja i lovcima.

EFSA će se takođe obraćati i veterinarskim, lovačkim i stočarskim udruženjima, kao i carinskim službama, graničnoj policiji, lokalnim vlastima, turističkim agencijama i putnicima.