Srbija je zemlja koja i dalje traga za svojim putem: Oproštajni intervju ambasadora Godfrija u novom Nedeljniku

0
Fotografija: Igor Pavićević

O svom službovanju u Srbiji, o saradnji sa vlastima, o stanju u srpskom društvu i medijskoj slici, o napadima vlasti i opozicije, o spoljnopolitičkom usmerenju naše zemlje, o povratku regiona u prošlost i putevima koji vode u budućnost, o američkim sankcijama, potencijalnom sukobu u Ukrajini i njegovim posledicama po sve nas, o srpskom putu u budućnost, ali i o svojim medijskim nastupima, srpskoj hrani, kampanji “Vi ste svet”… otvoreno i bez zadrške, na samom kraju svog mandata, za novi Nedeljnik govori ambasador SAD u Beogradu.

Ovo vam je bilo prvo ambasadorsko nameštenje u karijeri, nakon epizoda na nižem nivou u Rusiji i Turskoj. Kao da ste postali specijalista za ovaj deo sveta?

Da, a to je deo sveta koji jako volim. Bio sam u mnogim zemljama, naučio ruski, turski i srpski. Sva ta mesta i svi položaji na kojima sam bio imali su različite kontekste, ali su doprineli mom iskustvu.

Šta je to drugačije kod Srbije, sem što je mnogo manja zemlja od Rusije i Turske?

Jeste manja, ali Srbija je veoma važna zemlja. Naravno, znao sam to i pre nego što sam došao ovde, a nije mi prvi put – još 1997. bio sam u misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kao posmatrač na izborima. No Srbija je u isto vreme zemlja koja i dalje traga za svojim putem, i u tom kontekstu je važno da sa njom imamo snažan odnos. U trenutku kada Srbija donosi odluke o svojoj budućnosti, ona sluša i šta mi imamo da kažemo. Veoma je važno, ali pomalo i zabavno, biti u prilici da pomogneš Srbiji da odluči gde je njena budućnost.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana novog Nedeljnika