“Srbija je propustila poslednji voz, onaj u kojem je bila Hrvatska”: Velika analiza “samita licemera” na Brdu kod Kranja u novom Nedeljniku

Piše Ana Otašević, urednica spoljne politike

3
AP Photo/Petr David Josek/Beta

Uporno blokiranje ulaska Zapadnog Balkana u Evropsku uniju – tako je francuski dnevni list Mond objasnio svojim čitaocima ishod još jednog samita EU i zemalja kandidata. Samit je održan 6. oktobra u Sloveniji, na Brdu kod Kranja, gde su evropski lideri prvo na neformalnom skupu razgovarali o onome što ih muči, o geopolitičkim pitanjima koja se tiču odnosa sa Sjedinjenim Državama i Kinom, kao i o dubokim podelama unutar same unije, da bi u zvaničnom delu samita saopštili onima koji se nadaju da će jednog dana da uđu u njihove redove da sada za to nije trenutak.

U zemljama u kojima “perspektiva Evropske unije nema alternativu” doživeli su kao izdaju to što u deklaraciji sa samita nije pomenut datum kada bi eventualno mogli da ih prime. Oni koji o tome odlučuju neće više da ih zamajavaju datumima. U prilikama koje vladaju u Evropskoj uniji to bi bio vrhunac licemerja.

U objašnjenju koje je Nedeljnik nakon samita potražio u francuskom ministarstvu spoljnih poslova navodi se da je samit “bio prilika da se razgovara o izazovima u regionu i da se podseti na snažno zalaganje Evropske unije na Zapadnom Balkanu u konkretnim oblastima, kao što je plan ekonomskog ulaganja od 30 milijardi evra”. Ovaj novac je predviđen za “sprovođenje zelene agende na Zapadnom Balkanu, pomoć u zdravstvu, sa značajnim donacijama vakcina regionu, podršku inovaciji i omladini i saradnji u oblasti bezbednosti”.

Ceo tekst čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom, sa skoro pedeset najboljih tekstova iz najvećih novina sveta

3 KOMENTARA

  1. “Еврофили”, који су се можда и надали нечему, могили би овиме бити веом констернирани. Сви они, следбеници идеје бесмисла о некаквом “безалтернативизму” и ЕУ као судбини, ових дана имају велике проблеме. Време је да се кроз ту катарзу прође и ствари почну посматрати реално. Градити планове о неизвесној будућности и водити политику на основу њих је по државу и народ штетно. Усклађивати спољну политку са ЕУ, у нивоу од 60, или колико већ процената, на основу оваквих чињеница је више него сулудо. Хватати се у европско коло “санкциоманије” и спровођења Бриселских интереса, на основу свега изреченог, још луђе. Маните се тих возова без возног реда. Ако сте паметни, замените ту возну карту, док још можете, за другу. Има ту још возова, са тачним терминима, само,… умете ли ви то ?

  2. @morski_pas

    Tada nije bila. Za podsećanje, Srbija je imala obavezu da uhapsi i isporuči preko 30 generala i bivših rukovodilaca a oteglo se jedino hapšenje Karadžića i Mladića. Da je sve urađeno 4 godine ranije, otprilike kad je Gotovina otišao u Hag, možda bi i za pitanje Kosova bio dovoljan neki Briselski sporazum uz obećanje da Srbija neće smetati učlanjenu Kosova u m.organizacije.

    Realno, Srbija je dobila ubedljivo nateže uslove od svih zemalja kandidata i 100% sam siguran da ovo nijedna sadašnja članica ne bi uspela da ispuni.

  3. Nikakav “voz” nije Srbija propustila. Miljama je ona i sada udaljena od “željezničke stanice”.

Comments are closed.