“Srbija je izvezla mnogo više oružja u Azerbejdžan nego u Jermeniju”

0
Profimedia

(Beta) – Jermenska diplomatkinja Sosi Tatkijan izjavila je da je Srbija prodavala oružje i Bakuu i Jerevanu i da je izvezla mnogo više oružja u Azerbejdžan nego u Jermeniju.

“Nije istina da je Srbija prodavala oružje samo Jermeniji. Ono što se pojavilo u medijima je samo najnoviji ugovor, ali je činjenica da je Srbija prodavala oružje i Jermeniji i Azerbejdžanu”, rekla je Tatkijan za N1.

Ona je rekla da se to vidi po količini oružja koje je stiglo u Azerbejdžan i dodala da je ta zemlja dobila znatno naprednije oružje od Jermenije.

“Nekoliko puta sam proverila ove podatke od više izvora pre ovog razgovora”, navela je Tatkijan, savetnica više jermenskih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Ona je rekla da “isto važi i za Rusiju za koju postoji mit da pomaže Jermeniji”.

“Zapravo, Rusija pomaže obema stranama i to opravdava komercijanim interesom”, rekla je Tatkijan.

Navela je da su Rusija i Izrael “dva glavna dobavljača oružja” u Azerbejdžan.

“Zamislite, Izrael čiji je narod doživeo genocid kao i Jermeni. Zato mislimo da to ne bi trebalo da rade, pogotovo što im prodaju moderno oružje”, dodala je Tatkijan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je negirao da se oružje iz srpskih fabrika koristi u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u regionu Nagorno-Karabah, ali je potvrdio da obe strane koriste municiju proizvedenu u Srbiju koja je ranije kupljena.

Novi sukob Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha izbio je u nedelju i od tada je poginulo više od 100 ljudi, a ranjene su stotine. Borbe su nastavljene i danas.

Lideri dve zemlje danas su odbacili predlog za mirovne pregovore.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je da će Baku nastaviti vojne operacije dok se jermenske snage ne povuku iz Nagorno-Karabaha, većinski jermenske enklave u Azerbejdžanu.