Srbija otvorila Klaster 4 u pregovorima sa EU: Šta to tačno podrazumeva?

2
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – U Briselu se danas održava Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvoren Klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Međuvladinom konferencijom predsedavaće državni sekretar predsedavajuće Evropskom unijom Slovenije, Gašper Dovžan, a učestvovaće i visoki zvaničnici zemalja članica i institucija Unije i Srbije, saopštilo je slovenačko predsedavanje EU.

Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, najavljeno je iz vlade Srbije.

Na 13. Međuvladinoj konferenciji će, kako se navodi u saopštenju, biti razmenjena mišljenja i informacije o statusu pregovaračkog procesa i date političke smernice za nastavak pregovora.  

Dodaje se da Slovenija, u svojstvu predsedavanja Savetom EU, ulaže najveće napore da dade novi podsticaj procesu proširenja Unije.

Odluka o otvaranju Klastera četiri u pregovorima sa Srbijom potvrđena je 8. decembra na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER).

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tada je rekla da će otvaranjem tog klastera Srbija biti dodatno u prilici da kandiduje sve projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obnove biodiverziteta, poboljšanja kvalieta vazduha, vode i tla, cirkularne ekonomije.

“To nije mala stvar, to je čitav klaster i to sa četiri potpuno nova poglavlja. To su poglavlja koja nisu otvarana po staroj metodologiji, već potpuno nova pripremljena poglavlja kojima ulazimo u jedno dublje povezivanje sa svim standardima EU u pogledu zelene agende”, rekla je Joksimović.

2 KOMENTARA

Comments are closed.