“Srbija da smanji vojne veze s Rusijom…” Zašto Predstavnički dom i Senat tako različito vide Beograd i šta to znači pred sastanak u Vašingtonu – Čitajte u Nedeljniku

3
Foto: Profimedia

Više je naznaka da neće samo ekonomski sporazumi biti predmet razgovora u Beloj kući. Na to upućuje i najava da bi potpisivanju prisustvovao i sam američki predsednik Donald Tramp. Pored toga, političkom sporazumu nadaju se i kosovski Albanci koji očekuju rešenje pitanja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, dok Vučić poručuje da u tom slučaju “mogu odmah da avion vrate nazad i da ne troše kerozin”.

Kako bi taj politički sporazum mogao da izgleda iz ugla američke politike može se videti iz Predloga zakona o nacionalnoj odbrani za 2021. Poslednjih meseci u Američkom kongresu vodi se živa debata o ovom strateškom dokumentu (National Defence Authorisation Act), jednom od najvažnijih po pitanju američke politike, i u tom kontekstu je vrlo zanimljivo pominjanje Srbije. Za bolje razumevanje ovog pitanja, neophodno je podsetiti da se američki zakoni donose tako što o predlogu moraju da se usaglase oba doma Kongresa – Senat i Predstavnički dom. I jedan i drugi dom daju svoje predloge i po usaglašavanju teksta dokumenta, on se šalje predsedniku koji ga donosi ili odbacuje.

U gornjem domu Kongresa, Senatu, većinu imaju republikanci, dok je Predstavnički dom pod kontrolom demokrata, i oba doma su dala svoje predloge o pitanjima odbrane i tu se najbolje vidi njihovo različito viđenje pitanja Srbije.

U predlogu koji su usvojili republikanci u Senatu navodi se da je “normalizacija odnosa između Kosova i Srbije u interesu obeju zemalja”.

S druge strane, u Predstavničkom domu, pod kontrolom demokrata, u njihovom predlogu istog zakona, ne navodi se ništa od ovog, već se traži istraga protiv srpskih vlasti. U njihovom dokumentu se navodi da “Rusija nastavlja da podriva vrednosti NATO-a i EU, institucija za koje Srbija tvrdi da stremi ka njima”.

“Vlada Srbije, posebno pod liderstvom predsednika Aleksandra Vučića, ponaša se na način koji nije u skladu sa vrednostima SAD, NATO-a i EU. Vlada SAD bi trebalo da u bilateralnim odnosima sa Srbijom, podvuče važnost da Srbija smanji vojne veze sa Rusijom. Vlada Srbije bi trebalo da se sankcioniše ako nastavi da produbljuje vojne veze sa Rusijom”, kaže se u ovom dokumentu.

Sledeće nedelje, u Vašingtonu su zakazani sastanci o Kosovu. Glavna tema bi trebalo da bude ekonomija, ima naznaka da bi mogli da budu potpisani neki sporazumi, kao i da bi tom potpisivanju prisustvovao i sam predsednik Donald Tramp. Bio bi to značajan podsticaj njegovoj kampanji za reizbor.

U novom Nedeljniku čitajte veliko istraživanje o tome šta bi ovi pregovori mogli da donesu, ali i koja je uloga Srbije i posebno srpske dijaspore u izbornom okršaju Trampa i Bajdena

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

3 KOMENTARA

  1. U predlogu koji su usvojili republikanci u Senatu navodi se da je “normalizacija odnosa između Kosova i Srbije u interesu obeju zemalja”.
    Ovo je potpuno nejasno. Sta je pjesnik htjeo time da kaze? Na koje drzave misli, kad kaze “u interesu obiju drzava”, da li misli na Ameriku i Srbiju ili mozda Srbiju i Rusiju? O kakvoj se normalizaciji govori i misli kad se kaze; “normalizacija odnosa između Kosova i Srbije”, Kosovo je Srbija a Srbija je suverena i pravna drzava a Kosovo je samo deo Srbije na kojem je preovladao terorizam uz podrsku Amerike, koji je ona organizovala i financirala i finansira jos uvijek i podrzava terorizam na tudjoj teritoriji.
    Jedina tema o kojoj se moze diskutovati sa Amerikom je “Upozorenje americi da ne podrzava i organizuje terorizam u Srbiji na prostoru Kosova”. O Kosovu sve je rijeseno rezolucijom 1244 i od nje se nece i nesmije odstupiti ni milimetra. To mora Amerika da shvati, prije nego sto bude kasno.

  2. “Vlada Srbije, posebno pod liderstvom predsednika Aleksandra Vučića, ponaša se na način koji nije u skladu sa vrednostima SAD, NATO-a i EU. Vlada SAD bi trebalo da u bilateralnim odnosima sa Srbijom, podvuče važnost da Srbija smanji vojne veze sa Rusijom. Vlada Srbije bi trebalo da se sankcioniše ako nastavi da produbljuje vojne veze sa Rusijom”, kaže se u ovom dokumentu. Влада Републике Србије, било ко да је на њеном челу, понаша се крајње прагматично и према свим правилима војне доктрине, која каже да не можеш да очекујеш да те агресор снабдева војном опремом, муницијом и деловима за њу. Посматрајући на тај начин овај бесмислени документ, Србија би унеколико и могла да смањи набавке из Русије, али да их повећа из Кине, што опет, по свој прилици не би “усрећило” тај сенилни скуп. Одбрана земље мора да претпоставља несметано снабдевање војном опремом, муницијом и деловима, како у миру, тако и у рату, а гле чуда, како Србији не прети никаква ратна опасност (ако се искључе фикције русофоба о некаквом насилном утеривању међу “губерније”) од Русије и Кине, то су оне, у овом тренутку, једини реални снабдевачи Србије, модерним и квалитетним наоружањем. А што се самог “дома” тиче, пре него што напишу овакве глупости, требало би да се ослободе осећаја супремације и да објективно оцене “вредности” за које се залажу. Мада, верујем да су сада презаузети око система вредности коме дати право да дише “I can’t breathe”.

  3. Aleksandre Vucicu ako niste izdajnik udji u vojni savez sa Rusijom i stavi tacku na te pretnje iz SAD daj rusima vojne baze ne samo i Nisu nego de ti god traze.

Comments are closed.