“Srbi su napustili Kijev, odlaze kod prijatelja u vikendice ili preko granice”: Ambasador o trenutnoj situaciji

0
(Beta/AP Photo/Emilio Morenatti)

 (Beta) – Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović izjavio je danas da se u toj zemlji trenutno nalaze samo oni srpski državljani koji tu žive deset, 15 godina i nemaju kod koga da se vrate u Srbiju, kao i da su napustili velike gradove.

Jovanović je za RTS izjavio da su neki od Srba koji žive u Kijevu napustili grad i otišli u vikendice kod prijatelja, gde smatraju da su bezbedniji, kao i da ima onih koji su svojim prevozom uspeli da napuste Ukrajinu.

Ambasador je rekao da su srpski državljani zamoljeni da se javljaju ambasadi prilikom evakuacije, da bi znali ko se gde i u kom trenutku nalazi, kao i da su prema informacijama dobijenim od onih koji su uspeli da dođu do zapadnih granica za izlazak iz Ukrajine, na tom putu zaustavljani na desetak kontrolnih punktova.

Na pitanje kakva je trenutna situacija u Kijevu, Jovanović, koji se nalazi u zgradi srpske ambasade u tom gradu, je odgovorio da je “u večernjim i jutarnjim satima bilo nekoliko detonacija”, kao i da je “noć bila prilično mirna”.

“Grad je skoro polupust, svi koji su mogli da izađu su izašli. Veliki je pritisak prema železničkoj stanici, to je jedan od dva načina izlaska iz Kijeva. Železnica sada vozi besplatno prema zapadu. Jutros su UN organizovale konvoj (za evakuaciju) ispred jednog hotela”, rekao je Jovanović.

Upitan da li se osećaju bezbedno u Kijevu, Jovanović je rekao da se zaposleni u ambasadi i on “trude da se ne izlažu bespotrebnom riziku”.

“Ne radimo čim padne mrak, gasimo svetla i povlačimo se iz zgrade”, kazao je Jovanović i dodao da se u nabavku osnovnih namirnica ide “samo kada nije vazdušna opasnost”.