Srbi očekuju oporavak od korona krize tek 2023. ili kasnije…

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Građanima Srbije, kao i onima u EU, trenutno su na ličnom planu najvažnija pitanja zdravlje i ekonomska situacija i većina oporavak od korona krize očekuju za dve i više godina, pokazalo je novo specijalizovano istraživanje Evropske komisije Eurobarometar.

U Srbiji 26, a u EU 42 odsto ispitanika oporavak od posledica epidemije koronavirusa očekuje 2023. ili kasnije, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja.

Da do oporavaka od posledica pandemije dođe 2021. očekuje 23 odsto ispitanika u Srbiji a 24 odsto misli da će do toga doći godinu dana kasnije.

Ispitanici su se izjašnjavali i o merama za sprečavanje širenja epidemije, posebno zatvaranja, koje su, kako se pokazalo, građani Srbije teže podneli nego građani EU.

U Srbiji je 19, a u EU 31 odsto ispitanika reklo da su se prilično lako izborili s tim. Istovremeno se sa merama zatvaranja prilično teško izborilo 35 odsto ispitanika u Srbiji i 25 odsto na nivou EU.

Jedno od pitanja ticalo se imidža EU koji je pozitivan za 33 odsto građana Srbije i za 40 odsto građana EU. Pozitivan imidž EU, pokazalo je istraživanje, najviše se beleži u starosnoj grupi 15-24 godine i u Srbiji 47 odsto a u Uniji polovina ispitanika te dobi pozitivno gleda na EU.

Istovremeno 70 odsto gradjana Srbije stanje u ekonomiji zemlje ocenjuje kao loše, što je za dva procentna poena više nego u jesen 2019, a 26 odsto kao dobro, za tri procentna poena manje.

U EU 64 odsto vidi stanje u ekonomiji svoje zemlje kao loše a 34 odsto kao dobro.

Takođe, u Srbiji 53 odsto ispitanika finansijsku situaciju svog domaćinstva ocenjuje kao lošu, a 43 odsto kao dobru prema 28 odnosno 70 odsto u EU.

U Srbiji 26 odsto građana očekuje da ekonomska situacija u zemlji narednih godinu dana bude bolja, 33 odsto misli da će sve biti isto, a 37 odsto da će biti gore, pri čemu je to za 19 procentnih poena više nego u prethodnom Eurobarometru.

U EU petina očekuje da ekonomska situacija u narednih 12 meseci bude bolja, a gotovo polovina da bude gora.

Dva najvažnija pitanja na ličnom planu u ovom trenutku za ispitanike u Srbiji su zdravlje (52 odsto) i ekonomska situacija (37 odsto), dok su u EU to zdravlje za 31, a ekonomka situacija za 33 odsto građana.

Istraživanje je pozalo i da u Srbiji samo 26 odsto ispitanika ima tendenciju da veruje institucijama prema 43 odsto u EU, a 60 odnosno 48 odsto da ne veruju.

Evropski građani, pokazalo je istraživanje, kao tri trenutno najveće bojazni naveli su ekonomsku situaciju, stanje javnih finansija i imigraciju.

Ipak, 60 odsto Evropljana su optimisti oko budućnosti EU, pri čemu je najviše optimista u Irskoj (81 odsto), Litvaniji, Poljskoj i Hrvatskoj (više od 70 odsto), a najmanje u Grčkoj (44 odsto) i Italiji (49 odsto).

Istraživanje “Leto 2020 – Standardni Eurobarometar” (EB 93) radjeno je letos u 27 članica EU, Velikoj Britaniji i zemljama kandidatima za EU.

U Srbiji je istraživanje obavljeno izmedju 15. jula i 6. avgusta a obuhvatilo je 1.073 ispitanika.