“Srbi danas imaju dve države…”: Proslava Dana RS, govorio Dodik, odlikovan Vulin, Vučić poslao čestitku…

1
Foto:; Tanjug

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik čestitao je Dan Republike Srpske “svima koji slave” i na ceremoniji u Banjaluci poručio da je Republika Srpska “stvarana u miru” i “branjena i odbranjena u ratu”, te da “Srbi danas imaju dve države”, preneo je N1.

On je na obeležavanju tog praznika istakao da se Dan Republike Srpske proslavlja 28. put i da je Republika Srpska stvorena kao “izraz trajnog zahteva srpskog naroda za svojom državom”.

“Srbi na ovom prostoru znaju da nema slobode za srpski narod ako nema državu. Srbi danas imaju dve države Srbiju i Republiku Srpsku, mi živimo Republiku Srpsku kao sinonim naše slobode i našeg prava da ovde živimo”, poručio je Dodik.

On je istakao da se Srbi nikada nisu borili samo za svoju slobodu, već su slobodu darivali i drugima i “1918. godine darivali slobodu i bratskim narodima”.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska slobodna i za pripadnike drugih naroda koji u njoj žive i pozvao sve da grade slobodu za sve koji u Republici Srpskoj žive. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je ovogodišnji slogan proslave Dana Republike Srpske “Za sva vremena”, jer Republika Srpska nije građena za neki period, već za sva vremena – “da bude stalni okvir za naše živote”.

Ona je rekla da je 9. januar dan zajedništva u Republici Srpskoj.

“Dan kada pokazujemo svoju snagu i snagu ljubavi za Repunliku Srpsku, dan kada slavimo veliku slobodu, onih koji su davali svoje živote da bismo mi danas imali pravo da živimo”, poručila je Cvijanović.

Ona je istakla da Republika Srpska želi da živi u slobodi i nikome ne želi zlo, ali želi da obeležava svoj dana i da je ovo vreme u kojem se sloboda uživa. Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je svečani defile povodom Dana Republike Srpske, sa više od 2.000 učesnika.

Svečanom defileu prisustvovali su najviši zvaničnici tog entiteta i visoka delegacija Srbije na čelu s predsednicom vlade Anom Brnabić, ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin kome je predsednica RS Željka Cvijanović uručila Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, povodom Dana Republike Srpske i poručio da će Srbija, kao iskren prijatelj, uvek biti oslonac i podrška svim naporima i potrebama RS.

“Uveren sam da ćete je uvek s ponosom čuvati. Srbija će uvek voleti i podržavati Republiku Srpsku, istovremeno poštujući integritet Bosne i Hercegovine”, naveo je Vučić u čestitki.

“Nadam se da ćemo našu ekonomsku i svaku drugu saradnju i dalje razvijati na obostranu dobrobit, dok u isto vreme negujemo naše neraskidive kulturne i duhovne veze, čuvajući jedinstveni identitet srpskog naroda”, istakao je on.

“Živela Srbija! Živela Srpska!“, navodi se u čestitki Vučića.

Defileu nije prisustvovao niko od predstavnika opozicionih stranaka u RS.

1 KOMENTAR

  1. srbi su odavno obrali bostan a od svapskog udara na yu 6.4.41.odose kola nizbrdo jer su se svi srbomrzci ujedinili u
    u cvrsti udarni element sa kojim su na naj bestijalniji nacin rasturili srpsku populaciju na najmanji nivo opstanka sa
    negativnom tendencijom daljih iscpljivanja i “erpresiranja”.to vazi i za republiku srpsku u bosni kao i sve pokradjene
    delove srpske teritorije.oduzimaju:veru,nacionalnost,jezik i pismo,pa cak,vec odavno,i zivote.

Comments are closed.