„Neumesno, besmisleno i uvredljivo je porediti Danila Kiša i ministra finansija Sinišu Malog“, ocenio je pisac Filip David nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su proslavljenog Kiša optuživali za plagijat.

„Uključivanje Danila Kiša u priču o dokazanom plagijatu doktorata Siniše Malog je nedopustivo i sramno blaćenje lika i dela našeg najznačajnijeg književnika“, izjavio je David za list Danas

Urednik u izdavačkoj kući „Arhipelag“ Gojko Božović izjavio je da bi Vučić trebalo da se izvini zbog pominjanja Kiša u raspravi o doktoratu Malog. 

„Ne postoje dva tako različita čoveka kao što su Kiš i Mali. Dovoditi Kiša u vezu sa Malim kod koga je, kako izgleda, sve sporno osim imena i prezimena, jeste brutalno nepoštovanje dobrih običaja, kulturnih vrednosti, najosnovnijih moralnih principa“, istakao je Božović.

Profesor Filološkog fakulteta Mihajlo Pantić je ocenio da se slučajevi Malog i Kiša ni na koji način ne mogu porediti, jer je reč o plagiranju naučnog rada i o nikada dokazanoj optužbi za plagranje umetničke proze.

„Na Vuka, Dositeja, Anrdića, Kiša i druga velika imena naše tradicije se političari pozivaju ne zato što su poštovaoci njihovog dela, nego pre svega zato što im u nedostatku ubedljive argumentacije koristi njihov potvrđeni autoritet“, istakao je Pantić. 

Danilo Kiš je 1977. godine optužen da je plagirao delove svoje knjige „Grobnica za Borisa Davidoviča“.

Kiš je u spornim delovima koristio dokumenta što je tada bio trend u svetskoj književnosti, podsetio je list Danas.

Supruga Danila Kiša Paskal Delpeš u velikoj ispovesti za Nedeljnik je kazala da je ta „afera bila grozna i mogla da se završi opasno, ali da se Kiš branio sam i pobedio na sudu, posle čega je odlučio da se preseli u Francusku“.

Komentar(1)

  1. PAD Vizantije
    2. децембар 2019. 21:02

    Kiš je svojevremeno napisao pesmu ( o ) ocu nacije, a napisao je pesmu i o ostalim precednicima koji su se trudili da sebe prikažu kao spasioci i to veeliki srbstva! pesma se zove ĐUBRIŠTE i toplo je preporučujem da se pročita....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.