Spušta se zavesa na Expo 2020 Dubai. Srbija se predstavila svetu kao moderna i inovativna zemlja i ugostila više od milion posetilaca na paviljonu Srbije

  0
  Foto: Expo 2020 Serbia

  Posle šest meseci najvećeg događaja na planeti, Svetske izložbe u Dubaiju, na kojoj su 192 zemlje predstavile najveće umove i inovacije današnjice i koji je posetilo više od 23 miliona posetilaca iz celog sveta, Ekspo 2020 Dubai danas spušta svoju zavesu.

  Srbija je na svom do sada najvećem predstavljanju na nekoj svetskoj izložbi, nastupila sa temom “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”. Na arhitektonski upadljivom i potpuno digitalizovanom Paviljonu Srbije, od čak 2.000 kvadrata, Srbija je ugostila više od million i dvesta hiljada posetilaca, ostvareno je više od 10.000 poslovnih kontakata, apredstavljene su brojne inovacije zbog kojih je Srbija postala tema velikog broja svetskih i domaćih medija.

  Ekspo Dubai je uzdigao vrednost kulture, povezao prošlost i budućnost, tradiciju i tehnologiju, i za nas predstavlja priliku da pokažemo te veze iz našeg ugla, budući da je Srbija u svom ekonomskom i kreativnom uzletu usmerena napretku, ali ne zaboravljajući svoje korene i nasleđe. Učešće na Ekspou omogućilo nam je, ne samo da predstavimo svoje potencijale, razvijamo poslovne mreže i podižemo imidž naše zemlje, već i da radimo na daljem učvršćivanju partnerstva između Srbije i UAE. Podstičemo razvoj srpskih kompanija, pružamo značajnu podršku razvoju inovativne ekonomije i ekonomije znanja kroz prisustvo velikog broja visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva, visokog obrazovanja, kreativnih industrija i srećni smo što je Srbija prepoznata kao značajna investiciona i zanimljiva turistička destinacija”, ističe Tatjana Matić, generalna komesarka Srbije za Expo 2020 Dubai i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

  Foto: Expo 2020 Serbia

  Ona je najavila i da se država Srbija već priprema za sledeći nastup na Svetskoj izložbi koja se održava 2025. godine u Osaki u Japanu, ali i da je Beograd podneo kandidaturu za domaćina specijalizovanog Ekspoa 2027. godine. 

  U Dubaiju su predstavljeni najveći ekonomski, tehnološki, investicioni, turistički i kulturni potencijali Srbije, a Srbija je osvojila svet i svetsku medijsku javnost dostignućima i inovacijama pre svega iz sektora kreativnih industrija, najmodernijih tehnologija i vrhunske nauke, predstavljajući se prvi put na ovoj manifestaciji pod modernim brendom nacionalne platforme Srbija stvara / Serbia creates.

  Najvažnije predstavljene inovacije svakako su Metahuman – virtuleno oživljavanje  praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, prvo gejming selo u Srbiji, Strategija Srbije za veštačku inteligenciju, vrhunske VR tehnologije, “blockchain” i fintech tehnologije, digitalna poljoprivreda, ali i brojni kreativni Ii kulturni događaji u duhu moderne tradicije.

  Foto: Expo 2020 Serbia

  Oborili smo rekorde dosadašnjih predstavljanja Srbije na svetskim izložbama i postavili nove standarde našeg međunarodnog prezentovanja u svetu. Svaki posetilac našeg Paviljona poneo je sa sobom sliku moderne i inovativne Srbije, o nama su pisali brojni svetski mediji, kreirali smo novi imidž Srbije i opravdali razloge zbog kojih su nas organizatori Expo-a videli kao lidere u oblasti kreativnih industrija i inovacija”, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara.

  Predstavljanje Srbije simbolički je inspirisano revolucionarnom neolitskom vinčanskom kulturom, starom više od 7.000 godina. Ceo nastup povezao je zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom i pružio mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode, tako i kroz različite prostore.

  U okviru poslovnog programa koji realizuju Vlada Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, tokom devet tematskih nedelja u Dubaiju, predstavilo se više od 1200 privrednika iz naše zemlje, koji su ostvarili više od 10.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz preko 100 zemalja sveta.

  Održano je pet investicionih konferencija koje su okupile preko 400 investitora iz celog sveta, potpisano je više od 40 ugovora i predugovora, a više od 20 komapnija iz Srbije se priprema da otpočne poslovanje u UAE i na Bliskom istoku.

  Foto: Expo 2020 Serbia

  Poslednju, svečanu ceremoniju zatvaranja Expo-a koja se održava u Al Wasl-u, najvećoj kupoli sveta, na kojoj će nastupiti Kristina Agilera, Nora Džouns, Jo-Jo Ma, možete uživo pratiti danas, četvrtak 31. marta od 17 do 18h po lokalnom vremenu u Dubaiju (od 15h do 16h po srpskom vremenu) uz pomoć linkova:

  Virtual Expo: https://virtualexpodubai.com/

  Expo 2020 TV: https://www.expo2020dubai.com/expotv

  Video, Expo najvažniji momenti: https://we.tl/t-SqfddkpzkQ