“Sprema se masovno kršenje mera. Ugostitelji i privrednici su besni…”

1
Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

(Beta) – U Poljskoj raste bes ugostitelja i drugih privrednika iz sektora usluga koje su najteže pogodjene zatvaranjem Poljske strogim sanitarnim merama u tzv. nacionalni karantin zbog pandemije kovid-19 i bez obzira na kazne masovno odlučuju da naredne sedmice otvore nelegalno svoje restorane, pansione, skijaške centra i druge usluge.

Prvo su se organizovali privrednici koji žive od zimskog turizma na jugu zemlje u planinama Tatre i objavili su inicijativu Gorski veto u kojoj su pozvali da se bez obzira na stroge kazne za kršenje mera u Tatrama i drugim planinama otvore turistički i ugostiteljski objekti.

“Samo sada još možemo da probamo da se spasimo. To je poslednji trenutak. Sve stavljamo na jednu kartu. Ako u ovom trenutku ne počnemo da protestujemo, ne počnemo da živimo i radimo normalno za mesec dana neće imati ko da se vrati. Daćemo impuls celoj Poljskoj. Okončajmo ludilo koje želi da uništi srednju klasu, mali i srednji biznis i ubija Poljake”, kazao je početkom sedmice inicijator Gorskog veta Sebastijan Pitonj.

Inicijativa je naišla na veliki odziv jer se sektor usluga i turizma plaši da će se vlada sa njima sanitarnim zatvaranjima igrati mačke i miša sve do maja a poljski vicepremijer Jaroslav Govin koji apeluje u vladi da tom sektoru da veću pomoć ipak nije krio da su i u Poljskoj poslednji na spisku za ukidanje sanitarnih mera turizam, hoteli i ugostiteljstvo.

Privrednike ne plaše kazne od sanitarne inspekcije za kršenje mera jer su uvereni da će pobediti na sudu, kao što je već nekoliko sudova pojedinačno oslobodilo preduzetnike kazni za to što su pružali usluge, pošto su mere uvedene uredbama a morale bi ako nema vanrednog stanja biti uvedene na osnovu zakona.

“Podneli smo i prvu kolektivnu tužbu u ime 45 preduzeća iz oblasti turizma u kojoj ukazujemo da su kazne na osnovu uredbi vlade a ne na osnovu zakona u suprotnosti sa Ustavom. Našoj kancelariji javlja se sve više privrednika koji žele da im država plati odštetu”, kazao je listu Gazeta viborča advokat Amadeuš Borkovski.

Bunt planinskih odmarališta inspirisao je i ugostitelje u Krakovu i na severu na Baltičkom moru gde se takodje množe najave i pozivi gostima da dodju normalno već od 15. januara u njihov restoran a privrednici nastoje da se okupe u inicijativu Baltički veto.

Prema najnovijim anketama koje danas objavljuje poljski list Žečpospolita Poljaci podržavaju ovu pobunu i 55,8 odsto Poljaka zalaže se za to da vlada odustane od odluke da lokdaun i nacionalni karantin produži do 31. januara, već traže da otvori privredu i popusti mere već od ponedeljka, dok je 30 odsto anketiranih za produžetak karantina.

I pre ove otvorene pobune neki centri, ili restorani, kafići, pansioni utrkivali su se u tome kako da nasamare vlasti i otvore a da ostanu u okviru dozvoljenih aktivnosti.

Klizalište u Lodju otvorilo je uprkos zabrani tako što se proglasilo za cvećaru ali pošto je cveće na sredini leda, kupci moraju da dodju do prodavačice na klizaljkama.

Vlasnik jednog skijaškog centra na jugu Poljske otvorio je skijašku stazu tako što je pored nje postavio kapelu za vernike do koje dolaze na skijama.

“Da posetite našu kapelu treba da platite 10 zlota. Naravno, možete da je obidjete na skijama. Takodje, možete da dodjete i u naš restoran, otvoren je i možete da naručite nešto za  jelo”, poziva turiste Gžegož Shabinjski.

Poljaci, kao i Česi inače bez obzira na lokdaun masovno dolaze u planine na sankanje na zatvorenim stazama a pošto su pansioni zatvoreni iznajmljuju kamp prikolice i noće u njima, poštujući još manje nego da su centri otvoreni sanitarne mere kao razmak od 2m ili zaštitna maska na licu.

Da ugosti u svom zatvorenom restoranu u Pragu bivšeg predsednika Vaclava Klausa kada je svim Česima to zabranjeno našao je načina i vlasnik restorana Tomaš Černi, koji se danas pravda pošto su češki mediji objavili slike, da je Klaus ušao u restoran da uzme ručak za poneti što je dozvoljeno, ali je otišao u WC što nije zabranjeno, gde se zadržao ravno sat i 15 minuta a navodno mu se jelo ohladilo pa ga nije poneo kući.

Sam Klaus koji podržava češke inicijative koje protestuju zbog mera suzbijanja pandemije, zatvaranja i vakcinisanja protiv kovid-19 otvoreno je izjavio da je njegov odlazak u restoran gradjanska neposlušnost.

“Ne mislim da to ima loš uticaj na javnost. Ja nisam onaj koji propoveda vodu a pije vino kao neki političari koji su posetom restoranu prekšili svoja vlastita pravila. Ja ta pravila kritikujem od početka”, kazao je Klaus.

Zbog toga što je sam išao na sastanak u restoran koji je morao da bude zatvoren i to bez maske na licu nakon samo nekoliko nedelja na funkciji smenjen je bio jesenas tadašnji  ministar zdravlja, lice uspešnog savladavanja prvog prolećnog talasa panedmije, Roman Primula.

1 KOMENTAR

  1. Nije ni cudo sto se ljudi bune, pa moraju od necega ziveti, a kad stignu racuni, niko ih ne pita da li mogu platiti, skoro sam bila sa drugaricom u kaficu, vlasnik je postavio fotokataliticki preciscivac vazduha, bas sam se odusevila, sto misli i na goste i na osoblje, trebala bi tako vecina da postupi, mozda bi im vlast dozvolila rad

Comments are closed.