Sprema li se novi referendum o nezavisnosti? Vladajuća Škotska nacionalna partija blizu četvrtog mandata

0
Jane Barlow / AFP / Profimedia

(Beta-AP) – Vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije, vrlo blizu je da obezbedi većinu na parlamentarnim izborima.

Na osnovu prebrojanih glasova iz 49 izborne jedinice, SNP je osvojila 40 mesta i očigledno je na putu da osvoji četvrti uzastopni mandat.

Medjutim, s obzirom na izborni sistem u zemlji, koji dodeljuje neka mesta na osnovu proporcionalne zastupljenosti, možda neće uspeti da osvoji 65 mesta koliko je potrebno za većinu u parlamentu u Edinburgu.

Još se broje glasovi i sa parlamentarnh izbora u Velsu i lokalnih u Engleskoj, ali se najveća pažnja u Velikoj Britaniji pridaje rezultatima u Škotskoj, jer bi mogli da ubrzaju referendum o nezavisnosti.

Premijerka Škotske i liderka SNP Nikola Stardžen je izjavila da će ukoliko njena stranka osvoji većinu raspisati referendum.

Britanski premijer Boris Džonson, koji treba da dozvoli referendum, danas je u kolumni za Dejli telegraf napisao da bi još jedan referendum bio “neodgovoran i nepromišljen” u trenutku dok se zemlja bori za izadje iz korona krize.

Stardžen je juče izjavila da će referdum raspisati nakon što se reši pitanje pandemije kovida-19 i oporavi ekonomija.

Škotska je deo Ujedinjenog Kraljevsta od 1707. godine, a pitanje škotske nezavisnosti izgledalo je rešeno kada su škotski glasači odbacili secesiju sa 55 odsto glasova na referendumu 2014. godine.

Ali odluka Velike Britanije 2016. godine da izadje iz Evropske unije nije u skladu sa željom 62 odsto Škota koji su glasali za ostanak u EU.