Sporazuma između Velike Britanije i EU nema, a kad će – ne zna se

0
Profimedia

Sporazum o periodu nakon Bregzita još uvek nije na vidiku, prema izjavama zvaničnika dve strane nakon poslednjih pregovora u Londonu.

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da je dogovor “u ovom trenutku malo verovatan i da Velika Britanija nije spremna da se pomeri sa mrtve tačke” po pitanju ribolova i pravila konkurencije nakon Bregzita, piše BBC.

“Svojim trenutnim odbijanjem da se obaveže na uslove otvorene i fer konkurencije i izbalansiranog sporazuma o ribarstvu, Velika Britanija u ovom trenutku čini trgovinski sporazum malo verovatnim”, rekao je on novinarima.

Dodao je da će sporazum morati da bude usvojen najkasnije do oktobra, kako bi mogao da bude ratifikovan pre nego što se trenutni prelazni period nakon Bregzita završi u decembru.

Pregovarač iz Velike Britanije Dejvid Frost je bio optimističniji rekavši da još uvek postoji “značajan jaz” u tim oblastima, ali da je dogovor ipak moguć.

Velika Britanija je zvanično istupila iz članstva u EU 31. januara i trenutno pregovara s Briselom o budućim trgovinskim vezama koje će nastupiti posle prelaznog perioda koji je dat Londonu do kraja godine.

Uprkos manjku vremena, London odbija da produži taj prelazni period od godinu dana tokom kojeg se u Velikoj Britaniji i dalje primenjuju evropski propisi.

Zbog pandemije koronavirusa, ovo je drugi put da pregovarači razgovaraju lično, nakon što su se u junu obe strane složile da “intenziviraju” pregovore.

Naredna runda zvaničnih pregovora zakazana je za sredinu avgusta u Briselu.

(Beta)