Eurobank i Direktna banka najavile su sklapanje sporazuma o spajanju poslovanja u Srbiji.

Nakon spajanja, objedinjena banka će imati ukupnu aktivu od preko 2 milijarde evra, dok će tržišno učešće premašiti 6.5%, čineći je sedmom najvećom bankom u Srbiji.

Nakon okončanja ove transakcije, Eurobank će kontrolisati oko 70% objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30%. Obe strane planiraju dalji rast, uključujući ambiciozne ciljeve za ekspanziju poslovanja koji će omogućiti objedinjenoj banci da finansira ekonomiju Srbije i profitabilan rast u sledećih nekoliko godina.  

„Drago nam je što smo postigli dogovor sa većinskim vlasnicima Direktne o spajanju dve banke u Srbiji i formiranju mnogo jače, veće i dinamičnije domaće finansijske institucije. Ova transakcija odražava Eurobank strategiju daljeg proširenja naših međunarodnih aktivnosti i stvaranja dodatne vrednosti za akcionare kroz ciljane akvizicije, spajanja ili zajednička ulaganja. Raduje nas naše partnerstvo sa dva uvažena srpska preduzetnika, gospodinom Andrejom Jovanovićem i gospodinom Bojanom Milovanovićem, i uvereni smo u uspeh naših ambicioznih planova u Srbiji. Spajanje Eurobank u Srbiji i Direktne banke pružiće znatne prednosti kako svim akcionarima objedinjene banke tako i klijentima, stanovništvu i privredi, deponentima, zaposlenima i regulatornim telima“, izjavio je Stavros Ioannou, zamenik generalnog direktora Eurobank Grupe.

„Dogovor o spajanju Eurobank i Direktne banke u skladu je s dugoročnom strategijom Eurobanke o daljem jačanju pozicije na domaćem bankarskom i finansijskom tržištu. Posebno nam je drago što smo uspeli da ostvarimo uspešnu saradnju sa predstavnicima Direktne banke, što će doprineti postizanju naših zajedničkih ciljeva u budućnosti i još uspešnijem poslovanju pod zajedničkim krovom. Ovo partnerstvo sjajna je prilika da dodatno unapredimo svoje servise i proizvode, i da nastavimo da budemo pouzdan partner i siguran izbor naših mnogobrojnih klijenata, ali i predstavnika regulatornih tela i svih zaposlenih”, izjavila je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank.

Formalno okončanje procesa spajanja Eurobank i Direktne banke očekuje se u poslednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja neophodnih odobrenja nadležnih regulatornih i nadzornih tela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.