(Beta-AP) – Mali broj protesta izbio je danas širom SAD nakon što su vodeći američki mediji proglasili pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima, dok njegov rival, aktuelni šef države Donald Tramp odbija da prizna poraz.

Republikanac Tramp i njegove pristalice i dalje insistiraju na neutemeljenim optužbama da demokrate sprovode obimnu krađu izbora i odbijaju da prihvate rezultate iako nemaju nijedan konkretan dokaz prevare.

Nedugo pošto su agencija Asošiejted pres (AP) i televizija Si-En-En (CNN) objavili da je Bajden pobedio na predsedničkim izborima, u glavnom gradu Džordžije, dugogodišnjeg republikanskog uporišta, oko 1.000 Trampovih pristalica uzvikivalo je „Ovo nije gotovo“ i „Lažne vesti“.

Nije bilo prijave nasilja, ali je policija u jednom trenutku regaovala kako bi razdvojila Trampove pristalice od njegovih protivnika koji su takođe izašli na ulice.

Džordžija, u kojoj kandidat demokrata nije pobedio od 1992. godine, jedna je od ključnih saveznih država u kojima je ishod neizvestan, ali je ona izgubila značaj kada su AP i CNN danas proglasili pobedu Bajdena u Pensilvaniji i Nevadi, što mu je dovoljno da bude 46. predsednik SAD.

Trampove pristalice, od kojih su neke bile naoružane, okupljale su su od zatvaranja birališta ispred zgrada u kojima se broje glasovi, mnogi sa partijskim zastavama i transparentima s natpisima „Stop krađi“.

Ispred centra za brojanje glasova u Finiksu, u saveznoj državi Arizona, oko 1.000 Trampovih pristalica okupilo se nakon što su AP i CNN proglasili pobedu Bajdena.

„Ovi izbori nisu rešeni“, „Ne verujte u tu laž“, „Idemo na Vrhovni sud“, vikao je jedan od redovnih demonstranata prethodnih dana.

Napeto je bilo u Lensingu, u saveznoj državi Mičigen, gde je bilo vikanja i koškanja između grupe od 50 Trampovih pristalica i manje grupe antirasističkih demonstranata iz pokreta „Crni životi su važni“.

Tenzije su porasle kada kada je došao veći broj Trampovih pristalica, posle čega su se pripadnici pokreta za rasnu jednakost povukli.

S druge strane, u brojnim gradovima Bajdenove pristalice slave na ulicama.

U Vašingtonu su se građani okupili blizu Bele kuće, mašući transparentima i fotografišući se.

Dok je kolona vozila u kojoj je bio Tramp prolazila kroz Vašington, po povratku iz Virdžinije gde je danas igrao golf, Bajdenove pristalice su negodovale, vikale „Gubitnik“ i pokazivale srednji prst predsedniku SAD kome mandat ističe 20. januara.

U Bruklinu je nekoliko stotina razdraganih ljudi plesalo, duvalo u trube i lupalo u šerpe.

Agencija AP i televizija CNN proglasili su pobedu Bajdena nad Trampom posle projekcije da će kandidat demokrata osvojiti i saveznu državu Pensilvaniju, u kojoj je rođen i gde je živeo do 11. godine.

Osvajanjem Pensilvanije, koja daje 20 elektora, Bajden je „skupio“ 284 elektorska glasa, a za pobedu je bilo potrebno najmanje 270. AP je potom proglasio pobedu Bajdena i u Nevadi, kojom je demokrata stigao do 290 elektora, dok Tramp ima 214 elektorskih glasova.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-460-od-5-novembra/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.