Spomenik generalu Robertu Liju, okidač nasilnih protesta 2017: Uklonjena statua u Šarlotsvilu…

0
(Bta/AP Photo/John C. Clark)

(Beta-AP) – Američke vlasti su uklonile spomenik američkom generalu Robertu Liju u Šarlotsvilu, zbog kojeg su pre četiri godine izbili nasilni protesti rasista u tom gradu.

Radovi na uklanjanju statue Lija, lidera Konfederacije u Američkom građanskom ratu, počeli su rano jutros.

Očekuje se da će radnici ukloniti i drugi spomenik koji je povezan sa Konfederacijom, poraženom stranom u ratu koja je bila protiv ukidanja ropstva.

Gradonačelnica Šarlotsvila Nikuja Voker prisustvovala je operaciji uklanjanja spomenika Liju u saveznoj državi Virdžinija.

“Skidanje ove statue je jedan mali korak ka cilju pomaganja Šarlotsvilu, Virdžiniji i Americi da se uhvate u koštac sa grehom spremnosti na uništenje crnih ljudi radi ekonomske koristi”, navela je Voker.

Okupljeni građani danas su aplauzima pozdravili skidanje statue sa pijadestala u parku.

Prisustvo policije je bilo vidljivo, a obližnje ulice su bile zatvorene za saobraćaj.

Planovi za uklanjanje spomenika Liju doveli su do nasilnih protesta belih suprematista u avgustu 2017. godine.

Učesnica mirnog kontra-mitinga Heder Hejer poginula je kada je neonacista Džejms Aleks Filds automobilom uleteo među protivnike ekstremnih desničara. On je kasnije osuđen na doživotni zatvor.

Smrt 32-godišnje Hejer podstakla je debatu o rasnoj jednakosti u SAD, koju je dodatno rasplamsalo insistiranje tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa da je “krivica na obe strane”.

Spomenici u čast Konfederacije, saveza južnih američkih država koje su 1861. proglasile nezavisnost od SAD kako bi sačuvale robovlasnički sistem, dugo su predmet kontroverzi.

Stotine statua Roberta Lija i drugih istaknutih ličnosti Konfederacije i dalje postoje širom SAD. Neki ih smatraju simbolima američke istorije i kulture američkog juga, dok su drugima podsetnik na ropstvo i rasno ugnjetavanje.