Spisak svih novih mera na jednom mestu: Šta će sve biti zatvoreno, šta nastavlja sa radom i da li postoji mogućnost da budu produžene

5
Foto: Igor Pavićević

Krizni štab je prelomio i odluka o novima merama je doneta, a premijerka Srbije Ana Brnabić prenela je detalje te odluke građanima Srbije.

Od sutra će u Srbiji sve biti zatvoreno kao što je bio slučaj prethodnih vikenda.

Ovoga puta, zatvaranje važi i tokom radne nedelje, preciznije od večeras, uključujući i naredni vikend.

“Dogovorili smo se da se od večeras sve zatvori i da zaključno sa nedeljom režim rada bude kao prethodnog vikenda. Neće biti policijskog časa, zabrane kretanja, radiće prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe. Potrebno je da dodatno usporimo život u Republici Srbiji, kako bismo videli da brojevi stagniraju”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Naglasila je da će, ako za tim bude bilo potrebe, mere biti produžene i posle isteka ovih pet dana.

Dosadašnje vikend mere:

Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, kafići, restorani i sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti).

Zatvaraju se kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, sportski objekti…

Zatvaraju se šalteri prodaje hrane u restoranima, kao i šalteri prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima.

Šta će nastaviti da radi?

Ograničenje se ne odnosi na apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije.

Mogu da rade trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda.

Radiće i benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja radiće isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.

Ograničenje se ne odnosi na sportske objekte za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Vrtići i škole

Premijerka Srbije istakla je da će vrtići nastaviti da rade jer je to neophodno kako bi roditelje dece tog uzrasta mogli da obavljaju svoje poslovne obaveze, dok je prelazak nižih razreda osnovne škole na onlajn nastavu odložen do ponedeljka.

“Tada će najverovatnije i oni preći na onlajn nastavu, želeli smo da damo malo vremena roditeljima da se organizuju”.

5 KOMENTARA

  1. Јесам лаик што се тиче области здравствене заштите, али морам да изразим мишљење да ми се ово чини само као “истеривање” форме некаквог “заоштавања” на онима најрањивијима, најслабијима и који су до сада поднели огроман терет ове кризе, са скоро па никаквом, циљаном подршком од стране државе. После оваквих “мера” свако савестан и принципијелна би поднео оставку на чланство у “Кризном штабу”,

  2. Treba i prodavnicama skratiti radno vreme.
    Po velikim marketima guzve,vise ljudi nego što bi trebalo i smelo.
    I ti radnici su isto ugrozeni kao i svi ostali građani!

  3. Da li će firme da rade,jer su radile za vikend,firme sa 300,400radnika,gazde nemci,slovenci,turci a mi vlasnici preduzetničkih radnji sa jednim,dva,tri ili nijednim zaposlenim smo pretnja za društvo,čista diskriminacija,taj tj svi vi ćete kad tad odgovarati za uništavanje srpske privrede,porodice,društva,jer ničije nije večno pa neće biti ni vaše a od ovih nazovi dr stručnjaka hipokrat se okreće u grobu,pogazili su prvo sebe i svoje dostojanstvo a onda i sve što su učili godinama al izgleda uzalud jer nisu shvatili suštinu i plemenitost svog dugogodišnjeg učenja

  4. Radice npr Lidl/Roda/Maxi sa po min 100 ljudi/kupaca a nece kiosci brze hrane, salteri, saloni…. sa po 3/4 musterije istovremeno. Da nije tuzno bilo bi smesno.

Comments are closed.