(Beta-AP) – Izraelska policija navodno je koristila špijunski softver protiv ključnog svedoka u sudjenju za korupciju bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, javili su izraelski mediji.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito.

Izraelski TV Kanal 13 objavio je da je policija koristila softver da prikupi informacije sa telefona svedoka, a da nije imala ovlašćenje, što je izazvalo negodovanje.

Netanjahuovi advokati su tražili odgovore od države šta je prikupljeno i kako, a novinski izveštaji su dali podsticaj njegovim pristalicama, koji već dugo sudjenje smatraju delom zavere čiji je cilj bila smena bivšeg lidera.

Takvi izveštaji izazvali su gnev čak i Netanjahuovih protivnika.

Ministarka Tamar Zandberg iz koalicije koja je zbacila Netanjahua prošle godine izjavila je za izraelski vojni radio da bi slučaj trebalo da ispita vladina komisija za istragu, a kolumnista Amnon Lord iz pro-Netanjhuovog dnevnika Hajom (Hayom), pozvao je na obustavljanje sudjenja.

Hakovan je navodno telefon Šloma Filbera (Shlomo), koji je trebalo uskoro da svedoči, a sada se očekuje da Netnjahuovi svedoci zatraže odlaganje.

Ostalo je nejasno da li su neki navodno prikupljeni dokazi upotrebljeni protiv Netanjahua.

Ni policija, ni Netanjahuov advokat, nisu odgovorili na zahtev da komentarišu takve izveštaje, kao ni Ministarstvo pravde Izraela.

Državni tužioci su rekli Netanjahuu da „temeljno ispituju“ izveštaje kojima je prehodila vest izraelskog lista Kalkalist (Calcalist) da je izraelska policija pratila telefone demonstranata, političara i osumnjičene kriminalce bez sudskog ovlašćenja.

Prošle nedelje je izraelska policija rekla da je našla dokaze koji ukazuju da su njeni istražitelji nepropisno koristili špijunski softver da hakuju telefone izraelskih gradjana. Takvi izveštaji su šokirali Izraelce i izazvali osude.

Ne pominje se medjutim koji špijunski softver je nepropisno korišćen, ali je u izveštaju Kalkalista navedeno da je u neke slučajeve umešana izraelska kompanija NSO grupa.

Ona je najpoznatija po proizvodnji ofanzivnog sajber softvera, ali nije jedina.

Njen proizvod Pegaz ( Pegasus) omogućava neprimetno hakovanje mobilnih telefona kako bi se imao uvid u sadržaj, uključujući poruke, kontakte i lokaciju.

NSO grupa je suočena s kritikama zbog Pegaza za koji se veruje da je omogućio praćenje aktivista za ljudska prava, novinara i političara širom sveta. Ta kompanija kaže da svu prodaju odobrava ministarstvo odbrane Izraela.

To je izmedju ostalog doprinelo razvoju veza izmedju jevrejske države i arapskih zemalja Zaliva.

Netanjahu se time hvalio, a sada je po oceni urednika izraelskog dnevnika Harec Alufa Bena došlo do iznenadjujućeg obrta pa se bivši premijer predstavlja kao žrtva.

„Kakva ironija: Čovek koji je iskoristio Pegaz za spoljno političke uspehe sada veruje da je izgubio domaću moć zbog špijunskog softvera“, napisao je Ben.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.