Bivši šef Mosada, izraelske spoljne obaveštajne agencije, navodno je pretio glavnoj tužuteljki Međunarodnog krivičnog suda (MKS), na nizu tajno održanih sastanaka, i pokušavao da izvrši pritisak na nju, da odustane od istrage o ratnim zločinima u Pojasu Gaze.

Kako Gardijan otkriva, tajni kontakti Josia Koena sa tadašnjom tužiteljkom MKS-a, Fatuom Bensudom, bili su održavani godinama unazad. A njima je prethodila odluka tužiteljke da otvori zvaničnu istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti na okupiranim palestinskim teritorijama.

Istraga je pokrenuta 2021. godine, a kulminirala je prošle nedelje kada je Bensoudin naslednik Karim Kan, objavio da traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. To se traži zbog njegovog upravljanja ratom u Gazi.

Odluka tužioca da podnese zahtev za izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua, njegovog ministra odbrane Joava Galanta, zajedno sa trojicom lidera Hamasa, potez je kojeg se izraelski vojni i politički establišment dugo plašio.

Koenovo lično učešće u operaciji protiv Međunarodnog krivičnog suda dogodilo se kada je bio direktor Mosada. Njegove aktivnosti su odobrene na visokom nivou i opravdane na osnovu toga što je sud predstavljao pretnju krivičnim gonjenjem vojnog osoblja, rekao je visoki izraelski zvaničnik.

Drugi izraelski izvor, informisan o operaciji koja se duže vreme vrši protiv Bensoude, rekao je da je cilj Mosada bio da kompromituje tužiteljku ili da je privoli da sarađuje i postupa po zahtevima Izraela.

Treći izvor upoznat sa operacijom rekao je da je Koen delovao kao Netanjahuov „nezvanični glasnik”.

Koen, koji je u to vreme bio jedan od najbližih Netanijahuovih saveznika i koji se pojavljuje kao politička snaga u Izraelu, lično je predvodio učešće Mosada u skoro decenijskoj kampanji zemlje protiv suda.

Četiri izvora su potvrdila da je Bensouda obavestila malu grupu visokih zvaničnika MKS-a o Koenovim pokušajima da je utiče na istragu, jer je bio zabrinut zbog sve upornije i opasnije prirode pretnji.

Tri od tih četiri izvora kažu da su bili upoznati sa tim da je Koen u nekoliko navrata vršio pritisak na sud da ne nastavi krivičnu istragu o palestinskom slučaju.

Prema izjavama zvaničnika MKS-a, tužiteljki je navodno rečeno: „Trebalo bi da nam pomogneš, a nama dozvoli da se brinemo o tebi. Verujemo da ne želiš da se petljaš sa stvarima koje bi mogle da ugroze tvoju bezbednost ili bezbednost tvoje porodice“.

Jedna osoba obaveštena o Koenovim aktivnostima protiv Bensoude, rekla je da je u pitanju bilo nešto kao „uhođenje“.

Mosad se takođe veoma zainteresovao za članove Bensoudine porodice i dobio transkripte tajnih snimaka njenog muža, prema informacijama dva izvora sa direktnim saznanjem o situaciji.

Izraelski zvaničnici su potom pokušali da iskoriste materijal da diskredituju tužiteljku.

Otkrića o Koenovoj operaciji deo su predstojeće istrage Gardijana, izraelsko-palestinske publikacije +972 Magazina i izdanja na hebrejskom jeziku Local Call, i otkrivaju da je više izraelskih obaveštajnih agencija vodilo tajni „rat“ protiv MKS-a skoro čitavu godinu.

Portparol kabineta izraelskog premijera rekao je za Gardijan „Pitanja koja su nam prosleđena prepuna su lažnih i neosnovanih optužbi koje imaju za cilj da naškode državi Izrael.“

Koen nije odgovorio na zahtev za komentar. Bensouda je odbila da komentariše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.