Nakon odluke Evropske unije da ne odredi datum otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Skoplje je na ivici političke krize.

Spekuliše se da će premijer Zoran Zaev danas podneti ostavku, ali makedonski mediji navode da se to ipak neće desiti.

Na inicijativu predsednika Makedonije Steva Pendarovskog u nedelju u 17 časova će biti održan sastanak lidera parlamentarnih partija, a na sastanak je pozvan i Zoran Zaev.

Kako prenosi TV Telma, Zaev je več razgovarao sa predsednikom koalicione partije DUI Alijem Ahmetijem, nakon čega je konstatovano da Vlada nema nikakvu odgovornost za odluku Evropske komisije.

Lider opozicione VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski, izjavio je da je neodređivanje datuma za početak pristupnih pregovora loša vest, kako se on izrazio, „za Makedoniju“ i da je vreme da Zaev podnese ostavku i da se raspišu vanredni izbori, preneo je N1.

Nakon zaključaka Evropskog saveta, danas su održane intenzivne konsultacije, a premijer Zoran Zaev donosi odluke vođene isključivo interesima građana i države, saopštila je vlada.

Prema tom izveštaju, Zaev tokom dana sprovodi intenzivne konsultacije na raznim nivoima, uzimajući u obzir zaključke donesene na Evropskom savetu, koji odgađaju odluku o započinjanju pregovora o pristupanju Severne Makedonije s Evropskom unijom.

„Tokom savetovanja, odluke se donose isključivo u najboljem interesu države i građana. Nakon donošenja konačnih odluka oni će biti javno objavljeni. Tokom dana, premijer Zaev komunicirao je i s najvišim ljudima vlada Nemačke, Švedske, Bugarske, Slovenije, Malte i drugih evropskih čelnika, uključujući Johanesa Hana. Makedonija i građani nastaviće na putu reformi i integracije“, navodi se u vladinom saopštenju.

Dopisnik albanske televizije ABC javio je iz Skoplja ranije da vest da je Zaev podneo ostavku nije tačna.

„Do sada premijer Zoran Zaev nije potvrdio svoju ostavku. Na pitanje medija u vladi u Skoplju da li je to slučaj i hoće li odgovoriti, kažu da se do sada vode sve rasprave i analiziraju sve alternative šta će se dalje dogoditi,“ javio je ABC njuz.

Italijanska agencija Ansa objavila je, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da je Zoran Zaev podneo ostavku, nakon što nisu otvoreni pregovori te zemlje sa EU.

Lideri institucija EU ocenili su ranije danas kao „tešku istorijsku grešku“ blokadu otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom od strane nekih zemalja članica na evropskom samitu u Briselu.

„To je teška istorijska greška“, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na završnoj konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita EU.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han naveo je prethodno da je odgovornost Evropske unije (EU) što nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer su te dve zemlje ispunile svoj deo dogovora.

„Samo da budem jasan: odgovornost za ovaj neuspeh nije na Severnoj Makedoniji i Albaniji, koje su se s pravom nadale pozitivnoj odluci. Oni su ispunili svoj deo“, napisao je Han.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je da najmanje što Evropska unija  duguje građanima regiona jeste da bude iskrena i da kaže ako više ne postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

„Najmanje što EU duguje regionu jeste da bude iskrena prema nama. Ako više nema konsenzusa o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ako ne važi obećanje sa samita u Solunu 2003. godine, građani zaslužuju da znaju“, naveo je Dimitrov na Tviteru. 

Samit EU u Briselu završen je bez donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pošto lideri 28 zemalja članica tokom višesatne rasprave o tome nisu uspeli da postignu konsenzus, uglavnom zbog protivljenja Francuske, Holandije i Danske. 

Dimitrov je zahvalio svim liderima EU koji su se „snažno borili“ da EU otvori pregovore sa Skopljem, sa ciljem da, kako je naveo, „odaju priznanje za postizanje istorijskog Prespanskog sporazuma, podstaknu reforme i podrže evropski narativ u Severnoj Makedoniji“.

„Dok čekamo da konsenzus (unutar EU) bude ponovo uspostavljen, moramo da nastavimo da branimo istinske evropske vrednosti kod kuće“, dodao je šef severnomakedonske diplomatije.

Odluka o odbijanju početka pregovora sa Severnom Makedonijom poruka je slabosti i poraz evropskog projekta, ocenio je bivši grčki premijer Aleksis Cipras i osudio to što čelnici zemalja članica EU nisu postigli saglasnost o predlogu da se otpočnu pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

https://twitter.com/tsipras_eu/status/1185153188967657473?s=20

„Nekada su evropske vrednosti jače na Balkanu, nego u Briselu“, napisao je Cipras na Tviteru.

„Našim narodima dugujemo da nastavimo da se borimo za budućnost i jedinstvo Evrope“, napisao je Cipras.

Cipras i Zaev su prošle godine potpisali istorijski sporazum o rešavanju višedecenijskog međudržavnog spora o nazivu Makedonije. Nakon dogovora, službeni naziv države je Republika Severna Makedonija. Tada je rečeno da taj sporazum ovoj državi omogućava procese integracija u EU i NATO.

Severna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od decembra 2005. godine, a Albanija od juna 2014.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.