“SPC visoko ceni vašu ličnu žrtvu…”: Šta je patrijarh Porfirije rekao Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću

1
screenshot/hrt

(Beta) –  Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas u razgovoru sa liderima Demokratskog fronta (DF) iz Crne Gore, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, da SPC “visoko” ceni njihovu “ličnu i žrtvu koju su podneli njihovi bližnji, zajedno sa vascelim vernim narodom” u borbi protiv “nepravednog i diskriminatorskog zakona o slobodi veroispovesti”.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh je ocenio da se otpor naroda u Crnoj Gori “pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine, stopio sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture”.

“Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio zadivljujuće je”, naveo je patrijarh i dodao da će po pitanju položaja srpskog naroda u toj državi kao i na Kosovu i Metohiji “u svemu slediti stav” koji je SPC već utvrdila “kroz Sabor i Sinod”.

Sagovornici su ocenili i da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu u Crnoj Gori “od najvitalnijeg značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu i za državu” i izrazili uverenje “da će se taj važan događaj, prvi put posle Drugog svetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi”.

Navodi se i da su lideri DF obavestili patrijarha o “rešenosti koalicije koju predstavljaju da posle zadovoljavajućih izmena Zakona o slobodi verispovesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u savremenom crnogorskom društvu, ne zanemarujući ni malo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica”.

1 KOMENTAR

  1. Sagovornici su ocenili i da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu u Crnoj Gori “od najvitalnijeg značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu i za državu”
    Za koju državu? Ostavite na miru Crnu Goru

Comments are closed.