“SPC su napala ona dvojica kojima džamija obezbeđuje glasove na izborima”

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

 (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da član Predsedništva BiH Željko Komšić još nije preboleo slom režima Mila Djukanovića i da to potvrdjuje Komšićev napad na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) koju i on i Djukanović vide kao krivca za gubitak vlasti DPS-a.

“Komšiću, na primer, nije palo na pamet da se zapita da li je velika hrišćanska pobuna koja se desila u Crnoj Gori, rezultat diskiriminacije i ugrožavanja osnovnih ljudskih i verskih prava od režima Mila Djukanovića i to nad najbrojnijom verskom zajednicom u državi”, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Komentarišući Komšićeve optužbe da on (Dodik) uzima aktivno učeće u projektu koji ima za cilj prekrajanje granica i destabilizaciju cele regije, srpski član Predsedništva BiH je rekao da je “indikativno da samo u sedam dana imamo napade na SPC, prvo od (Lidera SDA) Bakira Izetbegovića, a sada i od Željka Komšića”.

“Sve liči na negde dobro izrežiranu predstavu u kojoj su ova dvojica dobili epizodne uloge, koje bi trebalo da sugerišu da je SPC izvor nestabilnosti na ovom području, a onda da tu tezu prodaju medjunarodnim centrima moći”, ocenio je Dodik.

Još je naveo da su Komšićeve ili Izetbegovićeve izjave “prešle s političkog na teren religijskog, ugrožavajući pritom dobar medjuverski dijalog koji postoji u BiH”.

“Zanimljivo je da su SPC napala upravo ona dvojica kojima džamija obezbedjuje glasove na izborima. Izetbegović, deklarisani musliman, bar ima kakvo takvo opravdanje, ali hrvatski član Predsedništva, kako se Komšić predstavlja, teško”, istakao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić prethodno je, komentarišući susret mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i srpskog člana Predsedništva BiH, izjavio da Dodik uzima “aktivno učešće u projektu koji ima za cilj prekrajanje granica i destabilizaciju cele regije”.

“Aktivnosti koje SPC provodi u Crnoj Gori imaju politički karakter, otuda i podrška tome. Već kroz odredjene najave vidimo nameru da se takve aktivnosti prebace i u BiH, što nimalo ne iznenadjuje i bilo je potpuno očekivano”, rekao je Komšić za RTV Crna Gora.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je juče da je član Predsedništva BiH Milorad Dodik bio glas razuma iz Republike Srpske prema Crnoj Gori, kao i glas mira i bratskog pomirenja.

Dodik je poručio da je narod u Republici Srpskoj i Srbiji uvek spreman da razgovara o svemu što je potrebno da se pomogne narodu u Crnoj Gori i da rešava probleme.