Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

On je na Cetinju, na konferenciji povodom dve godine od stupanja na dužnost, kazao da jedino u tom kontekstu vidi „uzavrele nesporazume na temu odnosa države i crkve“.

„Da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ evropske integracije, nego, prevashodno normalnog i civilizovanog života u našoj državi? Ili, postoje subjekti društva koji imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj?, pitao je Đukanović.

Pitao je „da li je Crna Gora demokratsko multietničko društvo ili srednjevekovno teokratsko, srpsko, kako nas podučavaju crkveni velikodostojnici?“.

„Da li je Crnoj Gori mesto u Evropi, time i u Zapadnoj hemisferi, ili na suprotnoj strani?“, pitao je predsednik Crne Gore i rekao da iz toga proizlazi i putanje o tome „da li Crna Gora treba da postoji, budući da je već napravila toliko ‘pogrešnih’ izbora u ovih 14 godina, ili neko drugi treba da donosi odluke u njeno ime?“.

I ne manje važno – nastavio je on – „treba li Crna Gora da ostane nepokolebljiva u odbrani tekovina antifašizma, ili će prihvatiti samozvane mesije koji nam se preporučuju da mire žive i mrtve? Da, ako dobro čitam, mire fašiste i antifašiste“, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je njegov odgovor na pitanja koja je postavio, „kristalno jasan i da Crna Gora nije nepromišljeno izabrala“.

Kako je dodao, ne radi se sporu oko zakona, niti oko imovini, jer i sporni Zakon o slobodi veroispovesti i pravna i demokratska praksa svakome, dakle i verskim zajednicama u Crnoj Gori, „obezbeđuje pouzdanu imovinsku zaštitu pred nacionalnim i evropskim pravosudnim institucijama“.

Ukazao je da svaka verska zajednica „može biti samo ravnopravna s drugima i samo deo društva, a ne pandan državi“.

„I naš izbor je zauvek, što god vidjeli u našem okruženju, antifašizam kao neprolazna vertikala hiljadugodišnjeg crnogorskog trajanja“, poručio je Đukanović.

Balkan je, kazao je Đukanović, poprište borbe velikih sila za dominaciju, ali „mi smo deo kulturološkog i civilizacijskog kruga Evrope, iako nekom zbog balkanskog lutanja to nekad ne izgleda tako. Ne mogu nam biti saveznici oni koj ne dele isti sistem vrednosti kao mi“, rekao je Đukanović.

Kazao je i da se država uspešno izborila sa prvom i najvažnijom fazom borbe protiv koronavirusa, uz „visok nivo organizacije i kompetentnosti zdravstvenog sistema“.

Posledica pandemije su privredni gubici i Đukanović i kazao da su prognoze o padu privredne aktivnosti zbog pandemije „zastrašujuće“, i dodao: „Ali, zar nismo pokazali da se može biti bolji od zloslutnih prognoza? Jesmo!“.

„Samo treba da nastvimo s jednakom ozbiljnošću i efikasnošću. Nijedan dan ne sme biti propušten, i samo ako tako budemo radili, ekonomske gubitke svešćemo na minimalnu meru“, rekao je Đukanović i da je kriza „poslala važno upozorenje da ne smemo zaboraviti na sigurnost, solidarnosti i humanost“.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentar(1)

  1. Bobby
    18. мај 2020. 16:58

    “da li Crna Gora treba da postoji, budući da je već napravila toliko ‘pogrešnih’ izbora u ovih 14 godina, ili neko drugi treba da donosi odluke u njeno ime?”. Све те погрешне изборе, Црна Гора је направила са тобом, као и овај последњи, да признаш Косово.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.