Španska vlada je danas uputila zahtev Izraelu da se pridržava presude Međunarodnog suda pravde i odmah prekine bombardovanje i kopneni napad na Rafu.

Kako prenosi AFP, Španija je naglasila da je presuda Međunarodnog suda pravde (MSP), koja je juče usvojena, pravno obavezujuća.

„Mere predostrožnosti koje je odredio MSP, uključujući to da Izrael treba da prekine svoju vojnu ofanzivu u Rafi, su obavezne. Izrael mora da ih poštuje“, napisao je španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares na mreži Iks. „Isto važi i za prekid vatre, oslobađanje talaca i pristup humanitarnoj pomoći Gazi“, napisao je on, i dodao da „patnja naroda Gaze i nasilje moraju prestati“.

Španija je jedna od najvećih kritičara izraelskih napada u Gazi. Španija, Irska i Norveška saopštile su u sredu da će njihove vlade u toku sledeće nedelje priznati palestinsku državu. Izrael je rekao da će zabraniti španskom konzulatu u Jerusalimu da pomaže Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Najviši sud UN je u petak naredio Izraelu da odmah zaustavi vojni napad u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze. U odluci je naveo da ne postoje uverenja da su evakucija Rafe i druge mere Izraela bile dovoljne da umanje patnje Palestinaca.

Uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde, izraelski ministar Beni Ganc, član Ratnog kabineta, saopštio je da Izrael mora „nastaviti borbu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.