Španija, Portugalija i Grčka protiv predloga da članice EU smanje upotrebu prirodnog gasa

0
EPA-EFE/FILIP SINGER

(Beta-AP) – Španija i Portugalija su se danas oštro usprotivile predlogu Evropske komisije da članice EU smanje upotrebu prirodnog gasa za 15 odsto zbog mogućnosti da Rusija u potpunosti obustavi isporuku tog energenta.

Vlade u Madridu i Lisabonu, koje su obično veoma privržene Briselu, saopštile su da neće podržati jučerašnji predlog predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji će ministri energetike članica EU razmatrati u utorak.

Predlog predviđa da članice u početku dobrovoljno smanjuju upotrebu prirodnog gasa, ali Evropska komisija želi da uvede kao obavezu smanjenje od 15 odsto, za slučaj vanredne energetske situacije širom EU tokom zime.

Španija i Portugalija se protive obaveznom smanjenju upotrebe prirodnog gasa, uz obrazloženje da su slabo energetski povezane sa ostatkom Evrope i da koriste veoma malo ruskog gasa u poređenju sa drugim članicama EU poput Nemačke i Italije.

Španska ministarka za ekološku tranziciju Tereza ​​Ribera rekla je da će vlada u Madridu braniti evropske vrednosti, ali da “neće prihvatiti žrtvovanje u vezi sa pitanjem o kojem joj nije dozvoljeno ni da iznese stav”.

Zamenik portugalskog ministra za životnu sredinu i energiju Žoao Galamba kazao je da je predložena mera “neodrživa i nesrazmerna”.

Sve zemlje EU, kao i mnoge države širom sveta, bore se sa visokom inflacijom izazvanom rastom cena energije, delom zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Španija se u junu oslanjala na gas za 27 odsto svoje električne energije, dok je za 48 odsto koristila obnovljive izvore. Španija je ove godine svega 10 odsto gasa uvezla iz Rusije, dok je iz SAD dobila 34 odsto, iz Alžira 25 odsto, a iz Nigerije 14 odsto.

 I Grčka protiv 

Grčka se danas pridružila drugim zemljama EU koje su se usprotivile briselskom planu za smanjenje evropske potrošnje gasa za 15 odsto da bi se prevazišao pad u ruskim isporukama. 

“Grčka vlada iz principa ne odobrava predlog Evropske komisije da se smanji za 15 odsto potrošnja prirodnog gasa”, rekao je na konferenciji za novinare portparol vlade Janis Ekonomu. 

Evropska komisija je juče zatražila od evropske dvadesetsedmorice da dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 odsto narednih osam meseci dok je predlagala mere za suočavanje sa mogućim prekidom ruskih isporuka tog energenta. 

Prema tom planu koji treba da se razmatra na Evropskom savetu 26. jula predvidja se da svaka zemlja učini svoj maksimum da od avgusta ove do marta iduće godine smanji najmanje 15 odsto potrošnju gasa u odnosu na prosek od prošlih pet godina.

Prvobitna umanjenja bila bi dobrovoljna. EK je takođe tražila ovlašćenje da uvede obavezno umanjenje u celoj EU, u slučaju da “postoji značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa ili da se desi izuzetno velika potražnja” za energentom.

Grčka se u protivljenju tom planu pridružila stavu koji su zvanično izneli i Portugal i Španija. 

Grčki ministar energije Kostas Skrekas rekao je za lokalni radio da se Grčka pridružuje zemljama članicama koje se protive predlogu Brisela i naveo je Italiju, Španiju, Portugal, Francusku, Maltu i Kipar. 

Ministar je objasnio da znajući da 70 odsto gasa koji Grčka uvozi služi za proizvodnju struje, takvo jedno smanjenje bi dovelo do poremećaja u snabdevanju domaćinstava i firmi.

On je rekao da je Grčka već preduzela odredjen broj mera da ograniči svoju potrošnju gasa, zatražila od javne grupe PPC da udvostruči proizvodnju lignita i ostavlja opciju da ukoliko bude potrebno prebaci na dizel pet centrala na gas. 

“Ipak je čudan način na koji Komisija daje takvu objavu bez prethodnih ozbiljnih pregovora”, rekao je on.