Soros: Dvojica serijskih prestupnika (Orban i Kačinjski) ucenjuju EU i ugrožavaju njene temeljne vrednosti

0
Foto Profimedia

(Beta) – Evropska unija ne sme da sklapa kompromise o pravilima kojima je dodelu novca zemljama članicama uslovila poštovanjem vladavine prava, a njen odgovor na izazov koji su joj zbog toga uputile Madjarska i Poljska, odrediće da li će opstati kao otvoreno društvo, privrženo vrednostima na kojima je osnovano, ocenio je američki milijarder i filantrop madjarskog porekla Džordž Soros.

Soros, koji je predsednik uprave Soros fonda i Fondacije otvoreno društvo, podseća da su Madjarska i Poljska uložile veto na višegodišnji budžet i Fond za oporavak EU zbog odluke da se dodela sredstava iz tih izvora uslovi poštovanjem vladavine prava.

“Iako te dve zemlje imaju najveću korist od budžeta, njihove vlade se žestoko protive uslovu vladavine prava koji je EU usvojila na zahtev Evropskog parlamenta. One znaju da su odgovorne za šokantno kršenje vladavine prava i ne žele da plate cenu”, naveo je Soros u autorskom tekstu za portal Prodžekt sindikejt (Project Syndicate), sa sedištem u Pragu.

Prema oceni Sorosa, nije u pitanju apstraktna koncepcija vladavine prava kojoj se toliko protive madjarski premijer Viktor Orban i faktični vladar Poljske, šef vladajuće partije Jaroslav Kačinjski, koliko je za njih vladavina prava prepreka ličnoj i političkoj korupciji, prenosi portal EURACTIV.rs.

Soros navodi da je veto “očajnička igra dvojice serijskih prestupnika” i “korak bez presedana” koji je izazvao konfuziju medju članicama EU, ali da bliža analiza pokazuje da postoji način da se on zaobidje.

“Odluka o vladavini prava je usvojena. U slučaju da ne bude saglasnosti o novom budžetu, stari budžet, koji ističe krajem 2020. godine, biče produžavan na godišnjoj osnovi. Madjarska i Poljska ne bi dobijale sredstva iz tog budžeta pošto njihove vlade krše vladavinu prava”, pojasnio je Soros.

Slično je, piše Soros i sa Fondom za oporavak vrednim 750 milijardi evra, koji bi mogao da se koristi primenom procedure pojačane saradnje, što je predložio član Evropskog parlamenta i bivši belgijski premijer Gi Verhofstat. Ta procedura dozvoljava da grupa od najmanje devet država EU stupi u tešnju integraciju ili saradnju u odredjenim oblastima, a cilj njenog uvodjenja bilo je upravo prevazilaženje blokada u Uniji.

“Ako EU krene tim putem, veto Orbana i Kačinjskog bilo bi moguće zaobići”, ocenio je Soros, dodajući da je samo pitanje da li EU, “možda i pod vodjstvom nemačke kancelarke Angele Merkel, može da smogne političku volju za to”.

Soros je u tekstu naglasio da je uvereni pristalica EU kao modela otvorenog društva izgradjenog na vladavini prava, a da je, pošto je poreklom madjarski jevrej, posebno zabrinut zbog situacije u Madjarskoj, u kojoj je kao filantrop aktivan već 30 godina.

“Orban je u Madjarskoj izgradio razradjeni kleptokratski sistem kako bi zemlju opljačkao do gole kože. Koliko su se tačno obogatili njegova porodica i priijatelji teško je utvrditi, ali su neki od njih postali neopisivo bogati. Orban sada koristi novi talas kovid-19 kako bi promenio madjarski ustav i (ponovo) izborni zakon i sebe ustavnim sredstvima učvrstio kao doživotnog premijera. To je tragedija za madjarski narod”, piše Soros.

Kao primere nezakonitog bogaćenja, Soros navodi da je Orban ogromne budžetske iznose pebacio u privatne fondove koje indirektno kontroliše, a da je “lukavim ustavnim trikom” obezbedio da taj novac može da bude vraćen narodu samo uz dotrećinsku parlamentarnu večinu. U pitanju je iznos koji se kreće i do 2,8 milijardi dolara, precizirao je Soros.

Prema navodima Sorosa, Orban je odogovoran i za teške malverzacije prilikom kupovine više od 16.000 respiratora iz Kine, što je daleko više od broja kreveta u intezivnoj nezi i osoblja koja zna da njima rukuje.

Respiratori su plaćeni gotovo milijardu dolara, a analize pokazuju da je Madjarska za njih platila više od bilo koje druge članice EU, a u nekim slučajevima i 50 puta više od Nemačke, navodi se u autorskom tekstu.

“Uz to, Orban ima gotovo potpunu kontrolu nad ruralnim delovima zemlje gde živi većina populacije. On kontroliše informacije koje oni dobijaju, a u mnogim selima glasanje nije tajno. Praktično ne postoji način da opozicija pobedi”, naveo je Soros.

Soros je naglasio da “samo EU može da pomogne” i da sebi zato “ne sme da dozvoli kompromis” o vladavini prava.