Šolc: “Putin strahuje da će se iskra demokratije proširiti Rusijom”

0
EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

(Beta) – Ruski predsednik Vladimir Putin strahuje da će se “iskra demokratije” proširiti njegovom zemljom, on pokušava da podeli Evropu,  izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Šolc je odgovorio na pitanje da li bi Putin prihvatio približavanje Ukrajine Evropskoj uniji, iz intervjua koji je objavljen na sajtu vlade a prenosi Radio slobodna Evropa.

“Ruski predsednik mora da prihvati da u njegovom susedstvu postoji zajednica demokratija zasnovanih na zakonima, koja se sve više zbližava”, rekao je nemački kancelar.

Šolc je izjavio da se Putin “očigledno plaši da se iskra demokratije proširi na njegovu zemlju”.

Evropska komisija je prošle nedelje preporučila Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije, da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što je podržao i Šolc.

“Putin želi podeljenu Evropu i povratak politici sfera uticaja”, rekao je nemački kancelar, dodajući da ruski predsednik “neće uspeti u tome”.

Šolc je upozorio da će porast cena energenata verovatno trajati još dugo i odbacio je tvrdnju Rusije da je prekinula dotok gasa jer joj nedostaju neophodni rezervni delovi zbog sankcija.

“Ovo objašnjenje nije uverljivo”, rekao je nemački kancelar.

Evropske zemlje u pokušaju da smanje zavisnost od ruskog gasa traže alternative za snabdevanje energentima.