Rezultat evropskih izbora loš je za sve stranke vladajuće koalicije u Nemačkoj i ukoliko žele da vrate podršku birača ne mogu se praviti da su stvari iste kao pre, rekao je kancelar Olaf Šolc.

„Niko se ne bi smeo jednostavno praviti da je sve isto“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu, navodeći da je uspeh krajnje desnih stranaka zabrinjavajući i da ga se ne bi trebalo uzeti kao nešto normalno.

„To treba da nas brine. Ne smete na to da se naviknete i trajni je zadatak da ih potisnemo natrag“, dodao je.

Sve tri stranke vladajuće koalicije pretrpele su poraz na evropskim izborima u nedelju, a krajnje desna Alternativa za Nemačku ostvarila je priličan uspeh, pokazuju prvi podaci.

Nemački kancelar je rekao da se zalaže za to da se odluka o vodećim pozicijama u Evropi donese brzo, dodavši da se predsednica Evropske komisije mora osloniti na većinu tradicionalno demokratskih stranaka u Evropskom parlamentu.

„Nema razloga da to predugo traje“, rekao je Šolc. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen počela je da okuplja koaliciju nakon što je njena Evropska narodna stranka osvojila više mandata nego što je imala, prenosi N1.

Međutim, da bi osigurala novi petogodišnji mandat, mora je podržati većina čelnika država članica i većina u Evropskom parlamentu. Koalicijske stranke u Nemačkoj odbacile su mogućnost da se fon der Layen obrati za podršku italijanskoj nacionalističkoj premijerki Đorđi Meloni s kojom je dosad blisko sarađivala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.