Šolc: “Invazijom Rusije na Ukrajinu uništena iluzija o napretku posle Hladnog rata”

1
EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je ruska invazija na Ukrajinu uništila iluziju koja je postojala od završetka Hladnog rata i u Evropi je stvorila dinamiku koja se razlikuje od one koja je postojala do pre nekoliko meseci. 

Brutalna invazija koju je u februaru pokrenuo ruski predsednik Vlamir Putin probudila je svet iz samozadovoljstva, rekao je Šolc gostujući na televiziji CBS, prenosi Politiko.

„Mislim da se previše ljudi nadalo da živimo u svetu koji se razlikujue od iskustava iz 20. i 19. veka“, rekao je Šolc, dodavši da je deo tog „nežnijeg svetskog pretka podrazumevao da imamo sporazum da više neće biti pokušaja da se manjaju granice i napadaju susedi“, prenosi Danas.

Nemčki kancelar je ocenio da se Putin vratio liderima koji osvajanje vide kao demonstraciju veličine jedne nacije.

„Putin razmišlja kao imperijalisti u 17, 18. i 19. veku. Smatra da je važna samo snaga nacije i da ako je ona dovoljno jaka može oduzeti teritoriju svog suseda. To je ideja koju ne možemo i nećemo prihvatiti“, istakao je Šolc.

On je ukazao i na činjenicu da je ruska invazija promenila dinamiku u Evropi, što je Finsku i Švedsku odvelo u NATO, a Nemačku je primoralo da promeni svoju međunarodnu politiku.

„Doneli smo veoma tešku odluku da promenimo politiku koju smo sledili decenijama – da nikada ne dostavljamo oružje državi koja je u ratu“, objasnio je Šoloc.

On je ukazao i da je sada očigledno da je Nemačka isuviše zavisna od ruskih energenata i da je greška što nije bila spremna da se izbori za šansu da to promeni.

Govoreći o tome kako vidi dešavanja u svetu u narednim decenijama, Šolc je rekao da vidi svet sa više centara moći.

„Mislim da ćemo 2050. godine živeti u multipolarnom svetu, u kojem će mnoge države biti važne. Tu mislim na Sjedinjene Države, Rusiju, Kinu i Evropsku uniju, ali i na Indoneziju i Indiju, a možda i Južnu Afriku, a veliki zadatak i izazov za sve nas biće da omogućimo da svet funkcioniše na tim osnovama“, rekao je Šolc.

1 KOMENTAR

  1. Nije Rusija uvlačila Meksiko u svoj vojni savez na američkoj granici , nego Amerika Ukrajinu u svoj na ruskoj granici .

Comments are closed.