Nemački kancelar Olaf Šolc je danas poručio iz Berlina da Evropa mora da nastavi da povećava pomoć Ukrajini uprkos velikom paketu koji su izdvojile SAD.

Govoreći na konferenciji nakon sastanka sa britanskim kolegom Rišijem Sunakom, istakao je da ostaje pri stavu da se Kijevu ne šalju nemačke krstareće rakete „Taurus“ dugog dometa.

Šolc tvrdi da bi rakete „Taurus“ mogle da se koriste samo uz učešće nemačkih posada, te da je to linija koju ne želi da pređe.

Velika Britanija i Nemačka koje su i do sada bile najveći evropski dobavljači naoružanja Ukrajini, obećale su da će to i ostati „koliko god bude bilo potrebno“ Ukrajini koja se odupire invaziji Rusije.

Američki Senat sinoć je odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu posle višemesečnog odlaganja i debate o tome koliko bi SAD trebalo da budu uključene u ratove u svetu. Od toga je za Kijev izdvojena 61 milijarda dolara.

Šolc je to opisao kao „ohrabrujući i neophodan signal“, ali dodao da to Evropu ne oslobađa zadatka da dodatno uvećava podršku Ukrajini.

Nemačka je nedavno obećala treću isporuku sistema protiv-vazduhoplovne odbrane „Patriot“, a kancelar je apelovao i na druge zemlje koji taj sistem imaju da razmotre slanje.

Sunak koji je juče obećao novu britansku vojnu pomoć Ukrajini, pohvalio je napore Nemačke i rekao da „svaka zemlja ima različite stvari koje može da iznese na sto“.

Ukrajini nedostaju granate i PVO-sistemi zbog čega je ruska vojska uspela da napreduje u nekim delovima na istoku.

Predsednik Volodimir Zelenski je upozorio da će bez veće međunarodne podrške Ukrajina izgubiti rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.