Šolc: “Državna sredstva u borbi sa protivnicima vakcinacije”

0
(AP Photo/Michael Sohn)

(Beta-AFP) – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će mobilisati državna sredstva u suočavanju sa “manjinom ekstremista” koji se protive vakcinaciji.

“Ono što danas takodje postoji u Nemačkoj jeste poricanje stvarnosti, apsurdne priče o zaveri, namerne dezinformacije i nasilni ekstremizam”, rekao je u Bundestagu Šolc.

On je obećao da će na to odgovoriti “koristeći sva sredstva demokratske vladavine prava”.

“Ekstremistička manjina u našoj zemlji se okrenula od našeg društva, naše demokratije, naše zajednice i naše države, a ne samo nauke, racionalnosti i razuma”, rekao je nemački kancelar.

Policijska je danas intervenisala u Drezdenu posle pretnji smrću koje su zvaničniku ove nemačke oblasti uputili protivnici vakcinacije.

O situaciji na rusko-ukrajinskoj granici: Visoka cena narušavanja teritorijalnog integriteta 

Šolc je danas povodom bezbednosne situaciju na granici Ukrajine i Rusije izjavio da će “narušavanje teritorijalnog integriteta imati visoku cenu”.

“Ovih dana sa velikom zabrinutošću pratimo bezbednosnu situaciju na rusko-ukrajinskoj granici”, rekao je novi nemački lider u obraćanju parlamentu.

On je dodao da će o tome biti reči na Evropskom savetu i na samitu Istočnog partnerstva Evropske unije danas posle podne.

“Ako još svi nisu razumeli, da sada ponovim ono što je moja prethodnica (kancelarka Angela Merkel) rekla. Svako narušavanje teritorijalnog integriteta imaće cenu, visoku cenu”, rekao je Šolc.

Zapad sumnja da Rusija priprema novu invaziju na Ukrajinu i rasporedjuje snage na zajedničkoj granici.

Kremlj odbacuje te optužbe i tvrdi da Rusiji preti NATO koji naoružava Kijev.