(Beta) – Nemačka sa svojim saveznicima razgovara o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu u pripremama za vreme nakon rata, ali one neće biti iste kao za članicu transatlantske alijanse, rekao je danas nemački kancelar Šolc za emiter ARD.

„Sa bliskim prijateljima razgovaramo o pitanju bezbednosnih garancija koje možemo da damo. Ovo je proces koji je u toku. Jasno je da to neće biti isto kao da je neko član NATO-a“, rekao je Šolc.

Šolc, koji je preuzeo dužnost u decembru, suočio se sa optužbama u zemlji i inostranstvu da nije pokazao liderstvo u ukrajinskoj krizi i da nema osećaja prema gradjanima koji se bore sa rastućom inflacijom koju je kriza podstakla.

Ali kancelar socijaldemokrata, rekao je da ne želi da bude jedan od „političara koji svake nedelje daju obećanje, ali onda ne ispune 90 odsto njih“.

„Pogotovo u ovako teškim vremenima, nije vreme za ljude koji stalno nešto govore, već za ljude koji brinu da se donose osnovne odluke“, rekao je on.

Šolc je rekao da je „veoma zabrinut“ zbog uticaja rastuće energetske inflacije, ali da vlada treba da proceni uticaj svog najnovijeg paketa pomoći vrednog više milijardi evra pre nego što razmotri novi.

„Sledeća godina će biti najveći izazov! Za ovu godinu, skoro svi koji su uradili kalkulacije kažu da ćemo nadoknaditi oko 90 odsto povećanja cena za domaćinstva sa nižim i srednjim prihodima kroz mere koje su već donete“, rekao je on. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.