Šolc: Berlin će pružati podršku Kijevu koliko god bude potrebno

1
EPA-EFE/JOHN MACDOUGALL

(Beta-AFP) – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da želi da njegova država preuzme “posebnu odgovornost” u pružanju pomoći Ukrajini da ojača svoju artiljeriju i sisteme protivvazdušne odbrane.

Šolc je obećao da će Berlin pružati podršku Kijevu “koliko god bude potrebno”.

Kancelar je tokom posete Pragu rekao da Zapad treba da uspostavi “pouzdanu i dugoročnu podelu posla” u vezi s vojnom podrškom Ukrajini, te bi Nemačka u tom smislu mogla da preuzme posebnu odgovornost za jačanje artiljerijske i protivvazdušne odbrane Ukrajine.

“Naš cilj je da imamo moderne ukrajinske oružane snage sposobne da trajno brane svoju zemlju”, rekao je Šolc, apelujući na više “planiranja i koordinacije” među saveznicima.

Kancelar je nedavno nagovestio da će Berlin Kijevu isporučiti novog naoružanja za 500 miliona evra, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane Iris-T.

On je rekao da podrška Nemačke obuhvata i obnovu Ukrajine “što će biti napor za nekoliko generacija”.

Konferencija eksperata o rekonstrukciji Ukrajine, na kojoj bi trebalo da učestvuje i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, planirana je za 25. oktobar u Berlinu.

1 KOMENTAR

  1. “Šolc: Berlin će pružati podršku Kijevu koliko god bude potrebno” Уобичајена западн фраза која када се преведе са њиховог језика лицемерја гласи – “до последњег украјинца”.

Comments are closed.