Šolc: “Apsolutno je neophodno razgovarati sa Putinom”

0
EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

Nemački kancelar Olaf Šolc ukazao je da je održavanje komunikacije s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bitno, čak i dok Moskva nastavlja svoj rat protiv susedne Ukrajine, javlja agencija DPA.

„Apsolutno je neophodno razgovarati s Putinom i nastaviću da to činim, kao i francuski predsednik“, rekao je Šolc u intervjuu za DPA, prenosi Hina, navodeći da čelnici zapadnih zemalja nastavljaju diplomatske napore da okončaju rat koji je započeo 24. februara invazijom Rusije na Ukrajinu, prenosi N1.

Šolc je dan ranije u Kijevu zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i rumunskim predsednikom Klausom Johanisom razgovarao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Šolc je rekao i da je važno razumeti da Rusija ne može da nameće uslove mira sa Ukrajinom.

Nemački kancelar je naglasio kako će ruskom predsedniku reći da je pogrešio “ako stvarno veruje da će opljačkati neku zemlju, a onda se nadati da će se vremena promeniti i da će sve biti normalno”.

“Morate povući svoje trupe i morate pronaći sporazum s Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine”, naveo je Šolc poruku koju namerava da prenese predsedniku Rusije.

Nemački je kancelar rekao i da je “optimističan” u pogledu dogovora evropskih zemalja na predstojećem samitu na kome će se razgovarati o davanju Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU.

“Evropa je delovala jedinstveno nakon ruske agresije na Ukrajinu i to ćemo nastaviti da činimo, tako da sam siguran da ćemo pronaći način da donesemo zajedničku odluku”, rekao je za Šolc.

Evropska komisija preporučila je u ranije danas državama članicama EU da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista persepktiva se nudi i Gruziji, ali uz dodatne uslove.

Hina podseća da se lideri EU sastaju 23. i 24. juna.