Solana, “kao prijatelj”, pozvao građane Crne Gore “na oprez”: “Ne dozvolite prekrajanje istorije posle samo 15 godina”

0
Profimedia

(Beta) – Bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana ocenio je da je tužno što već postoje ideje o prekrajanju prošlosti samo 15 godina od obnove crnogorske državnosti.

“Kada jedna zemlja ostvari svoj san, ili barem san većine u toj zemlji, a situacija nije dovoljno čvrsta da se demokratski održi ta linija – to nije dobra vest. Govoreći kao građanin Evropske unije, nisam baš srećan. Ne vidim da se takve stvari događaju u starijim članicama EU”, rekao je Solana za Pobjedu.

Kako je dodao, istorijski gledano, veoma je kratak vremenski period od referenduma do danas.

On je rekao da Crna Gora slavi značajnu godišnjicu, a već ima problema sa predmetom te godišnjice, i ocenio da nije dobar trenutak da se ponovo pokreću ti problemi.

“Dakle, molim sve građane Crne Gore, kao prijatelj, da budu vrlo oprezni. Kao što sam već rekao, ne mogu ponuditi ništa drugo. Ali, bilo bi tužno kad ne biste mogli održati solidarnost među sobom i slaviti svoju zajedničku prošlost. Tužno je što već postoje ideje o prekrajanju vaše prošlosti nakon tako kratkog vremenskog razdoblja”, rekao je on.

Solana je sve pozvao da ne poništavaju napore koji su već uloženi i da pokušaju da nastave sa idejom Evropske unije.

“To je ono što vam danas mogu reći iz svog iskustva: ne volim da vidim ove nove ključne probleme u zemljama Balkana. Izgleda da uvek tražite neki suštinski problem koji vas slama i mislim da morate gledati više napred, a ne nazad. To je moj iskreni i prijateljski savet”, rekao je on.

Na pitanje da li vidi opasnost po crnogorsku nezavisnost od probuđenih i obnovljenih ideja o tzv. srpskom svetu, Solana je dodao da se nada da ne.

“Sa Srbijom morate pametno da se nosite. Opet, Balkan je Balkan. Komšije će zauvek biti komšije, geografija se neće menjati – geografija Balkana je geografija Balkana. Političke podele mogu biti različite, ali ljudi su isti i žive zajedno jedni pored drugih. Ako nađete način da živite u miru – zadržite ga”, naveo je Solana.